Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Hela Sverige bakar-Carolines drömmiga chokladtårta

blogg.se 10/06
Här möts vi av en blandning av chokladmousse, kokos, dulche de leche, karamelliserade pekannötter och en saftig chokladbotten. Hur gott låter inte det här?

Caroline Ahlqvist, vinnaren av Hela Sverige bakar år 2013, har slängt ihop denna magnifika chokladkaka.

Det här är ingen lowcarb, GI eller high fiber-kaka.

Det här är en kaka med allt gott du kan tänka dig att äta på en cheat day, en födelsedag eller ja, egentligen när som helst när chokladsuget kickar in.

 

 

Ca 30-35 pers

Kladdkaka

6 ägg

8 dl strösocker

300 g smör

7 dl vetemjöl

1.5 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1.5 tsk salt

 

Gör så här:

1. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna lite.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Rör ner smöret.

4. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Rör om så allt blandas och det blir en jämn och fin smet.

5. Smörj och ströa två springformar 15 och 22 decimeter diameter klädd med bakplåtspapper i botten. Häll i smeten och grädda ca 20-25 min i 200 grader. Kyl ner snabbt, plasta in och lägg i frysen för den perfekta kladdigheten sen när den tinas och serveras!

 

Chokladbotten:

5 dl vetemjöl

5 dl strösocker

2 dl kakao

3 tsk bakpulver

2 tsk salt

2 tsk vaniljpulver

2.5 dl gammaldags mjölk

1 dl neutral olja

2 ägg

2.5 dl kokande vatten

 

Gör så här:

1. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.

2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.

3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.

4. Fyll två smorda formar med löstagbar kant, cirka 15 centimeter och 22 centimeter diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig, då återstår lite mer gräddning. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar. Jag låter alltid tårtbottnarna svalna uppochner på bakplåtspapper för att få dem plana och fina.

 

Chokladmousse:

10 dl grädde

2 dl kakao

2 dl strösocker

1.5 dl kokos

 

Gör så här

Rör ihop grädde, socker och kakao i en bunke så ingen kakao flyter på ytan. Ställ in i kylen i 15 minuter. Vispa sen upp till mousse. Häll i kokos i hälften av moussen.

 

Karamelliserade pekannötter:

100 g pekannötter

1/2 dl strösocker

 

Gör så här

Hacka nötterna och rosta i en torr stekpanna i några minuter. Strö över sockret och rör om då och då tills allt har smält. Fördela ut nötterna på ett bakplåtspapper för att svalna och stelna till. Smula isär dom.

 

100g Dulce de Leche

 

Montering av kakan

1. Lägg kladdkakorna på varsin tårtbricka med måtten 22 och 15 cm diameter men se först till att göra ett 1/2 centimeter hål i mitten på den lilla tårtbrickan där centrumpinnen ska igenom sen.

2. Spritsa chokladmousse med kokos som ett första lager på kladdkakorna.

3. Dela chokladbottnarna i 2 lager och lägg på ett lager botten på varje tårta.

4. Spritsa en ram på varje chokladbotten med chokladmoussen. Bred ut ett härligt lager Dulce de Leche innanför ramen och strö över dom karamelliserade pekannötterna på kolan. Lägg på en till chokladbotten.

5. Spackla hela tårtorna med ett tunt lager chokladmousse. Ställ i kylen i nån timme.

6. Mät ut höjden på den större tårtan och kapa till 5 pinnar som är lika höga som tårtan minus 2-3 mm. Placera ut pinnarna i en ring på den undre tårtan så dom bildar en cirkel något mindre än måtten på den lilla tårtan, 15 cm. Tryck ner dom hela vägen ner i botten.

7. Placera den lilla tårtan i mitten på den stora tårtan och mät ut en pinne som är lika lång som hela tårtans höjd minus 2-3 mm. Tryck ner den genom hela tårtan. Nu är den stabil som tusan!

8. Spackla hela tårtan med resten av chokladmoussen och dekorera ev med chokladsås!

 

Chokladmousseramen gör att fyllningarna hålls på plats och inte börjar tränga ut ur tårtan när man börjar stapla. Jag gör alltid ramen i samma "material" som jag sen spacklar tårtan med.

 

 Se till att pinnarna trycks ner helt rakt så blir tårtan stadig och fin.

 

Centrumpinnen gör att tårtan med lätthet klarar en bilfärd i sin kartong!

 

 Jag använder mig av en snurrbricka när jag spacklar tårtor. Helt livsnödvändig (typ...) för att få ett jämnt resultat snabbare! Tror min är en ostbricka från ÖB, hehe..

 

Detta recept hittar du även på Carolines blogg Älska att baka 

 

  

Gillar du choklad?
 

 

Gillar du denna artikeln? Kolla då in dessa:
Gilla
Visa fler kategorier