- Foto: Envato.com

3 recept på storkok som passar perfekt till matlådan

De flesta är nu tillbaka till vardagen efter ledighet, vad passar då bättre än 3 härliga recept på storkok som passar perfekt till matlådorna. Du sparar både tid och pengar genom att ta med dig matlåda till lunch på jobbet.


1. Mustig köttfärssås

Ingredienser (ca 8 portioner):

  • 1 kg nötfärs
  • 2 gula lökar (finhackade)
  • 4 vitlöksklyftor (pressade)
  • 3 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 2 dl vatten
  • 2 msk soja
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
  3. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, vatten och smulad buljong.
  4. Krydda med soja, oregano, basilika, paprikapulver, salt och peppar. Låt småputtra i 20–30 minuter.
  5. Servera med pasta eller frysförpacka i matlådor.

2. Linsgryta med kokosmjölk och curry

Ingredienser (ca 6–8 portioner):

  • 500 g röda linser (sköljda)
  • 2 gula lökar (hackade)
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander (valfritt)

Gör så här:

  1. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och kryddorna tills det doftar gott.
  2. Tillsätt linser, krossade tomater, kokosmjölk och buljong.
  3. Låt grytan sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter tills linserna är mjuka.
  4. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller bröd.

3. Kyckling- och grönsaksgryta

Ingredienser (ca 8 portioner):

  • 1 kg kycklingfilé (eller kycklinglårfilé, i bitar)
  • 4 morötter (slantade)
  • 2 paprikor (strimlade)
  • 1 zucchini (skivad)
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 2 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 vitlöksklyftor (pressade)
  • 1 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes (valfritt)
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn kycklingen tills den fått fin färg. Ta ur kycklingen och lägg åt sidan.
  2. Fräs vitlök, curry och paprikapulver i samma gryta. Tillsätt morötter, paprika och zucchini och rör om.
  3. Lägg tillbaka kycklingen och häll i krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Smula i buljongtärningarna.
  4. Låt grytan småputtra i 20–30 minuter tills kycklingen är genomkokt och grönsakerna mjuka.
  5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chiliflakes. Servera med ris eller couscous.
stats