3 recept på storkok som passar perfekt till matlådan
De flesta är nu tillbaka till vardagen efter ledighet, vad passar då bättre än 3 härliga recept på storkok som passar perfekt till matlådorna. Du sparar både tid och pengar genom att ta med dig matlåda till lunch på jobbet.
1. Mustig köttfärssås
Ingredienser (ca 8 portioner):
- 1 kg nötfärs
- 2 gula lökar (finhackade)
- 4 vitlöksklyftor (pressade)
- 3 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 2 msk tomatpuré
- 2 köttbuljongtärningar
- 2 dl vatten
- 2 msk soja
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk torkad basilika
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och peppar
- Olivolja
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Tillsätt köttfärsen och bryn den tills den är genomstekt.
- Rör ner tomatpuré, krossade tomater, vatten och smulad buljong.
- Krydda med soja, oregano, basilika, paprikapulver, salt och peppar. Låt småputtra i 20–30 minuter.
- Servera med pasta eller frysförpacka i matlådor.
2. Linsgryta med kokosmjölk och curry
Ingredienser (ca 6–8 portioner):
- 500 g röda linser (sköljda)
- 2 gula lökar (hackade)
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1 msk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar
- Färsk koriander (valfritt)
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök och kryddorna tills det doftar gott.
- Tillsätt linser, krossade tomater, kokosmjölk och buljong.
- Låt grytan sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter tills linserna är mjuka.
- Smaka av med salt och peppar. Servera med ris eller bröd.
3. Kyckling- och grönsaksgryta
Ingredienser (ca 8 portioner):
- 1 kg kycklingfilé (eller kycklinglårfilé, i bitar)
- 4 morötter (slantade)
- 2 paprikor (strimlade)
- 1 zucchini (skivad)
- 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 2 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 2 vitlöksklyftor (pressade)
- 1 msk curry
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes (valfritt)
- Salt och peppar
- Olivolja
Gör så här:
- Hetta upp olivolja i en stor gryta och bryn kycklingen tills den fått fin färg. Ta ur kycklingen och lägg åt sidan.
- Fräs vitlök, curry och paprikapulver i samma gryta. Tillsätt morötter, paprika och zucchini och rör om.
- Lägg tillbaka kycklingen och häll i krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Smula i buljongtärningarna.
- Låt grytan småputtra i 20–30 minuter tills kycklingen är genomkokt och grönsakerna mjuka.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt chiliflakes. Servera med ris eller couscous.