Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

11 smarta SEO-tips för din blogg

Redaktionen 22/04
Hej bloggare! Skriver du för att synas – och kanske en dag för att tjäna pengar på din blogg? Här kommer några enkla SEO-tips för dig som vill ranka på Google med värdefulla sökord.

1999 var första gången som ordet “Blog” nämndes. Det var en förkortning av ordet Weblog och syftade på en internetdagbok som kunde handla om lite vad som helst. Sedan dess har det hänt mycket inom bloggvärlden – och idag är det en av våra vanligaste språngbrädor till att börja tjäna pengar på innehåll vi skapar.

Vad är SEO – och varför ska du bry dig?

SEO är en förkortning på ordet “Search Engine Optimization”, på svenska “sökmotoroptimering”. Låter kanske som ett rätt ohett ord? Men genom att skaffa sig enkla kunskaper om SEO kommer du kunna synas med din blogg på vanliga sökord – kanske sökord som du kan tjäna pengar på.


Läs också: 6 smarta knep som ger din blogg trafik från Google

Så får du din blogg SEO-vänlig

SEO är en hel vetenskap som kan förgrenas i två delar: teknisk SEO och redaktionell SEO. Idag fokuserar vi på delen som du själv kan påverka, bara genom att skriva dina inlägg på ett speciellt sätt!


1. Planera vad du ska skriva

Allt du skriver behöver inte ha ett sökord. Men om du vill skriva om något som kanske kan få trafik och generera pengar, så ska du tänka innan du skriver. Vad exakt är huvudbudskapet? Är det kanske svar på en fråga? Att skapa SEO-content för en blogg är viktigt för att du ska få nya läsare. 


Kanske är det en tutorial på hur du lägger ditt smink? Eller en guide till hur du steker de absolut saftigaste köttbullarna? När du funderat över ditt budskap är det dags för nästa steg. Här berättar vi hur du letar efter söktrender!


2. Strukturera upp din text

En SEO-vänlig blogg innehåller tydliga ord som du kan tänka dig att folk googlar på – som är relaterade till det du ska skriva om. Texten ska innehålla en inledande frågeställning, svar på frågeställningen och en slutsats som kan runda av din text på ett fint sätt.


3. Sätt rubriker

Din blogg ska innehålla en H1:a – det vill säga din huvudrubrik: “Så använder jag min concealer!”. Sedan ska din text för bästa SEO-effekt även innehålla en inledande ingress och underrubriker för att göra din text så läsvänlig som möjligt.


4. Lägg in ett extra element

Har du en tutorial-video eller bilder? En bra bloggpost med tydliga beskrivningar och bilder som läsaren enkelt kan använda sig av är ett riktigt bra SEO-tips!


5. Vad mer är relevant?

I en text om hur du använder concealer är det bra att fundera över vad mer folk kan tänkas ha för frågor om concealern. Vilken färg använder du, vilken tycker du är den bästa?


6. Se till att din text inte är för kort

En text som är för kort rankar ofta inte särskilt bra på Google. Även om du har en video i din blogg som kanske berättar om alla steg, är det bra att du ändå fyller ut posten med 300 ord. Det är en gyllene SEO-regel för bloggar!


7. Internlänka till dina tidigare poster

Har du skrivit om andra sminktips förut? Varför inte lägga in en länk till din post från din nuvarande? “Här kan du läsa mer om hur jag lägger på foundation!”. 


8. Kolla om någon kan korra

Google (och dina läsare) ogillar stavfel och dålig grammatik. Be någon korra din text för att säkerställa att den känns korrekt skriven.


9. Fortsätt skriva liknande content inom samma område

Genom att tydliggöra för dina läsare – och för Google – att du skriver mycket i ämnet smink eller skönhet, kommer du ha lättare att synas högt på Google. SEO handlar mycket om att skriva bra och tydligt inom ett särskilt givet ämne.


10. Ha en strategi för att få delningar

Genom att göra just din bloggpost så pedagogisk som möjligt kommer folk vilja dela ditt inlägg. Genom att få länkar till din blogg och delningar på sociala medier kommer bloggen få en push i rätt riktning på Google!


11. Var tålmodig – det kan ta tid

Har du nyss startat din blogg? Då kan det ta lite tid för den att etablera sig som en stark, SEO-vänlig blogg. Fortsätt bara att göra allt rätt, så ska du se att det lönar sig tillslut!En SEO-vänlig blogg handlar om att skapa ett bra innehåll med tydlig struktur. Försök alltid att hitta dina sökord, som du tänker att folk kommer googla på för att hitta till din blogg. Med lite tålamod och delningar av din blogg kommer du se att du kommer få resultat! Hoppas våra SEO-tips var till någon nytta. Lycka till, önskar vi på Blogg.se!Artikelbild: Unsplash

 
Gilla
Visa fler kategorier