Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Lady Dahmer: "Jag har brevväxlat med seriemördare"

Blogg.se 11/04
Hon driver Sveriges största feministblogg och provocerar fram heta diskussioner. Vi presenterar Lady Dahmer – Blogg.ses senaste tillskott!

Lady Dahmer väcker feministen inom oss alla. 

Hon skriver om ämnen som skapar heta diskussioner och samtal.

Vi kan inte annat än beundra denna coola människa!

 

Hej Natashja, berätta lite om dig själv och din blogg!

– Jag är Lady Dahmer och jag driver Sveriges största feministblogg. Jag bloggar om framförallt feminism och genus men också mycket om kroppspositivitet, föräldraskap och om hur det är att vara kvinna, och även tjock, i ett patriarkat. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom, om man säger så. 


Natashja utvecklar sitt svar och jag behöver inte ens ställa frågor. Det känns så naturligt att prata med henne och jag fascineras över hur hennes bloggresa började på ett diskussionsforum om seriemördare.

 

– Jag började jobba med barn och då upptäckte jag hur skevt vi behandlar flickor och pojkar. Det var där min medvetna feminism föddes. Några år senare fick jag egna barn och började blogga. Min blogg är som en inkörsport till feminismen. Feminism för dummies kan man kalla den om man vill vara elak men jag tycker det är en bra beskrivning. Jag är ju själv en dummie som kämpar på med dessa frågor. Mina läsare är en del av mitt utvecklande och bloggen är en slags liveshow av min feministiska utveckling.

 

 

Vilken resa! Varför flyttar du din blogg till Blogg.se?

– Jag vill tillhöra ett sammanhang och en gemenskap. Jag inbillade mig att jag ville vara själv för att jag ville slippa annonsering och sådär, men sen kom jag på att det inte var så kul. Jag känner mig väldigt ensam på egen hand och det påverkar bloggandet och det känns jättetråkigt. Jag har fått förfrågningar från andra bloggportaler som jag tackat nej till av olika anledningar men jag har förtroende för just Blogg.se så när de hörde av sig så blev jag väldigt pepp.

 

Vi tycker det är jättekul att du kommer till oss! Jag har alltid undrat: vart kommer smeknamnet Lady Dahmer ifrån?

– Det där har jag fått stå till svars för så många gånger. Det kommer efter seriemördaren Jeffrey Dahmer. Jag behövde ett användarnamn till diskussionsforumet Serial killer central och det första jag kom på var Lady Dahmer. Mitt liv såg helt annorlunda ut på den tiden, jag såg väl mig själv lite som en dam också. Jättecheesy. 

 

Lady Dahmer skriver mycket om kroppspositivitet och har bland annat skrivit ett inlägg om varför bantning är förbjudet hemma hos henne.

 

Jag vet att du fått väldigt mycket kritik för att du tar plats och är dig själv, hur hanterar du negativ kritik?

– Jag är en sån där människa som pekar med hela handen, som vågar vara besvärlig och det sticker i ögonen på många. Jag tycker om att retas och provocera men det jag skriver är alltid eller okej då, för det mesta, genomtänkt. Jag vill väcka nya tankar och debatt om ämnen jag brinner för och då får man vara beredd på att sticka ut hakan lite.


– I början så tyckte jag att det var både roligt och jobbigt när folk blev arga. Jag vill ju få reaktioner! Jag vill röra om i grytan. Jag vill att folk ska gå igång på det jag skriver och förmedlar. Men med åren så har det ju blivit mer och det är jättejobbigt i perioder, speciellt när kritiken kom från andra feminister. När kritiken kommer från antifeminister eller män så ignorerar jag den. Det har hänt att de har ringt hem till mig, skickat hotbrev eller diskuterat hur de ska skada mig och då har jag blivit rädd, men generellt så skiter jag i det.


Lady Dahmer och svägerskan Cissi Wallin startade nyligen podden Penntricket. Idén kom ursprungligen ifrån deras radiokoncept "fråga feministen".

 

Kan du berätta lite om din och Cissi Wallins podd Penntricket 

– Det startade med att jag och min svägerska Cissi Wallin skulle sätta upp en show 2003 som hette Penntricket. Vi sålde biljetter och allting. Vi tyckte det var skitkul och funkade väldigt bra ihop, men saker hände och vi var tvungna att avboka. Sedan hittade vi tillbaka och började prata löst om att starta en podd tillsammans.


Natashja sålde verkligen in podden till mig, men hon verkade inte ens medveten om det. Om jag inte hade lyssnat på alla avsnitt som fanns ute redan, så hade det varit det första jag gjort efter intervjun. 

 

– Konceptet är att prata om resan från barndomens flickor till dagens kvinnor. Det utgår från våra egna erfarenheter, vad som har format oss, våra tankar och känslor inför feminismen. Det är en förlängning av det vi redan gör – våra bloggar, våra krönikor och så vidare. Den har fått väldigt mycket lyssnare på kort tid och vi får dagligen mejl från kvinnor som hyllar den. Det känns så jäkla kul. Men inte speciellt oväntat, vi visste ju att folk skulle älska den. Mig blir man nämligen snart kär i! 

 

 

Slutligen, berätta tre saker de flesta inte vet om dig!

 

1. Rosa är min favoritfärg.

2. Jag är konflikträdd. Arga människor kan få mig att börja gråta.

3. Jag har brevväxlat med seriemördare i flera år. 

 

Tack så mycket för din tid Natashja

 

Fotocredd till Emma Svensson, Rockfoto, för huvudbilden.

 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR:

 

 

Gilla
Visa fler kategorier