Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

"Varför mår DU dåligt? Du skrattar ofta, du har jobb, bostad, bra ekonomi, vänner, familj..."

blogg.se 09/08
Evah anser att det finns många fördomar kring psykisk ohälsa. Här listar hon sex saker man inte bör säga som "Det är bara att ta något lyckopiller så mår du bra".

Evah: Det finns så många fördomar om psykisk ohälsa.

Jag är riktigt trött på den okunskap som finns.

Här är de sex konstigaste saker jag läst och hört kring ämnet.

 

 

 

 

1. "Men åh vad skönt att vara sjukskriven. Jag skulle också vilja gå runt hemma och göra det man vill."

Människor som är sjukskrivna för psykisk ohälsa kommer oftast inte ens ut för att handla mat, men du kanske gillar att gråta dig själv till sömns och inte kunna leva ett normalt liv? Är detta ett liv som du skulle vilja ha om du själv fick välja?

 

2. "Det är bara att ta något lyckopiller så mår du bra"

För vissa människor fungerar medicin jättebra, men långt ifrån alla. I de flesta fall är det också bättre att faktiskt jobba på grunden till problemet istället för att skaffa sig en quick fix, så snälla be inte folk ta medicin om det inte verkligen är nödvändigt för man kan inte fly från sina problem. 

 

3. "Det är bara att rycka upp dig!"

Att vi som lider av psykisk ohälsa aldrig har tänkt på det! Grattis, du har precis löst problemet för de 33.000 människorna per år som är sjukskrivna för psykisk utmattningssyndrom i Sverige. Om det hade varit så lätt, tror du verkligen att människor hade valt att må dåligt?

 

4. "Tänk positivt! Du tjänar inget på att tänka negativt och älta"

Nej, givetvis gör man inte det, men det är tyvärr inte så enkelt. Självklart blir livet en smula enklare om man tänker positivt och ser framåt, men man måste också ha rätten att få må dåligt och tycka att allt är skit ibland. Jag är säker på att merparten eller till och med alla människor skulle välja att må bra om de kunde.

 

5. "Varför mår DU dåligt? Du skrattar ofta, du har jobb, bostad, bra ekonomi, vänner, familj..."

Psykisk ohälsa sitter inte i vad man har i livet för det grundar sig i så mycket mer. Många gånger är det hemska händelser som har gjort att man mår dåligt psykiskt, medan andra gånger finns det ingen egentlig orsak, utan det bara hände. Alla människor kan drabbas av psykisk ohälsa, när som helst i livet och alla har rätt att må dåligt, oavsett hur bra de än har det.

 

6. "De flesta säger att de mår dåligt för att de är lata och vill bara ha uppmärksamhet"

Skulle du säga samma sak till någon som har cancer, att de egentligen är lata och bara vill ha uppmärksamhet? Att leva med psykisk ohälsa är som att leva med vilken annan sjukdom som helst. Det är inget man fejkar.

 

Jag förstår att det är svårt att sätta sig in i situationen om man inte varit där själv och det är det som är det luriga med psykisk ohälsa. Ingen väljer att må dåligt, men det är inte heller bara att välja att må bra för det är en resa dit och på den resan behöver man stöd från andra människor. Så tänk till innan du dömer någon som mår dåligt.

 

/ Evah Åhberg

Du hittar Evahs blogg här 

 

Håller du med?DU KANSKE ÄVEN GILLAR: 
Gilla
Visa fler kategorier