Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Johanna: Låt folk äta och se ut hur de vill!

Blogg.se 25/03
Vill du ändra på samhällets ideal? Det vill Johanna Kajson också. Hon skriver om hur samhällets diethets och ideal tar död på alldeles för många. Var en del av förändringen!

Johanna: Det är många som faller offer för dagens ideal – inte minst de ideal kring mat och utseende.

Alla verkar ha en åsikt om mat, speciellt andras mat.

Jag har fått nog!

 

”Du äter för mycket” ”Du äter för lite” Du kan inte äta PASTA är du GALEN?!”

 

Jag står mitt på Sankt Eriksplan och tårarna fullkomligt rasar ner för mina kinder. Jag borde äta något till lunch men jag vet inte vad. Jag går några steg åt höger för jag tänker att jag kanske kan köpa med mig en pasta från mitt favoritställe, men hjärnan slår bakut och benen vill inte fortsätta röra sig framåt.

 

”Man borde ju inte äta pasta” ringer i mina öron. Jag tänker att en sallad från mataffären blir bra men benen rör sig fortfarande inte. Jag är ju superhungrig och tanken på sallad gör mig faktiskt lite illamående. Jag behöver varm mat när jag är hungrig. Köttbullar och potatismos? Får man äta det? Min hjärna har blivit helt nermald med allt man inte bör äta för den ena dieten efter den andra. Även om jag inte vill gå på någon diet eller har tänkt gå ner i vikt, så har alla löpsedlar fastnat i min hjärna. Nu står jag i ett virrvarr av saker jag tror att jag inte FÅR äta. Det blev jordgubbar, Special K och lättmjölk till slut och en mängd tårar som saltade till lunchen.

 

Hur kan en vuxen kvinna hamna i det här tillståendet kan man fråga sig? Jag tror att om man är skapad hudlös, som jag, så registrerar hjärnan alla små titlar på löpsedlarna och artiklarna man hade tänkt bläddra förbi fastnar i en i en ren förväxling av vad som är trendigt i modereportaget och vad som är trendigt i mat och dietvärlden. Kan det vara så? Det har blivit så okej att stolt basunera ut bland vänner och i sociala medier allt man INTE längre äter och hur bra man mår då?

 

 

Ibland förväxlas allergier och överkänslighet med rena dieter eller hälsomat och för mig blir det en krock då. För vem vill inte äta hälsosamt? Men om man registrerar in alla tips och råd från varenda diethets så finns det ju till slut inget kvar att äta och det var det som hände mig. Inte kolhydrater, inte fett, inte socker, inte rotfrukter, inte frukter, inte, inte, inte. Allt som blev kvar var ett salladsblad och jag fungerar inte på en lätt sallad, just jag behöver mer än så. Och just jag är ju varken överkänslig mot laktos eller gluten, så varför stod det helt plötsligt soyaprodukter och mandelmjöl i mitt skafferi kan man undra.

 

Jag kan bara tänka mig vad som hade hänt om jag faktiskt hade ställt in mig på att min kropp inte dög och att jag skulle gå ner i vikt. Att uppnå idealen idag av icke-kurvor är omöjligt när man har en kroppsform som min. Att jaga det omöjliga hade tagit död på mig och här kommer den fruktansvärda faktan.

 

Den TAR död på allt för många. Istället för att försöka jobba mot att alla kvinnor ska lära sig att älska sig själva precis som de är, så ligger fokus på att man ska vara hälsosam och ha ett hälsosamt BMI. Och istället för att förespråka vikten av att man rör på sig så pratas det mer om maten.

 

Allt man inte ska äta. Och om det pratas om träning så är det ”så bränner du bort kärlekshantagen en gång för alla” – det man med nyktra ögon kan kalla höfter och midja alltså. En kvinnas kropp.

 

Män får äta och se ut hur de vill, när Leif GW Persson basunerar ut i Expressen att han planerar gå ner 50 kilo i vikt så säger folk varken bu eller bä – det har varit okej att han suttit i TV och skojat friskt om såväl mat som alkohol och ingen har anklagat honom för att normalisera fetma och nu är det okej att han vill rasa i vikt illa kvickt och då är det ingen som kritiserar honom för att diethetsa. Han får bara vara, men hade det varit en kvinna som låg bakom uttalandet hade man fått smaka på andra bullar.

 

 

Oavsett om hysterin är kring att man ska få se ut hur man vill eller om det är att man inte borde uppmuntra till övervikt, eller det tredje alternativet (oavsett vilket så lovar jag att det hade blivit en kommentarsstorm och hetsjakt) att man bantningshetsar mot såna som mig som tar åt sig.

 

Att vara kvinna och prata kroppsform, vikt och mat är omöjligt idag och jag har blivit blind av vad som är ”rätt” eller ”fel”. Det enda jag vet är att jag borde kunna få äta och se ut hur jag vill.

 

Jag bokade faktiskt tid till en dietist och grät mig igenom erkännandet av att jag åt mackor till middag och ibland drack ett glas juice på helgen. Den äldre kvinnan tog sig tack och lov an mig och bröt ner allt till basic nivå. Tallriksmodellen. Näringslära. Allt med måtta. Tre saker jag tog med mig därifrån som jag har som min baslära kring mat idag. Hon lugnade mig till och med genom att säga att en macka visst kan vara en okej middag, att man kan tänka tallriksmodellen kring den med. Phu.

 

Jag skrev ett blogginlägg om det här med mackor till middag en gång och det verkade som att det fanns två läger i mathetsen. Ena sida tyckte det var VANSINNE och ansåg att varenda människa borde ha lagad mat klockan 17:30 varje dag. Den andra sidan normaliserade mig och mina mackor tack och lov så att jag vågade stå upp för min ”frukost till middag”-vana. Vi kan väl lära oss att alla är olika och att alla kan få göra som de vill, okej?

 

Det är tufft nog att vara kvinna idag, med eller utan kärlekshandtag och jag har inte speciellt många kvinnor i min närhet som har klarat sig ifrån matångest, viktångest eller i värsta fall ätstörningar i olika omgångar i sitt liv.

 

DET mina vänner är INTE okej och något vi måste se till att ändra på. För vår skull och för våra barns skull – detta måste få ett slut!

 

Känner du av mathetsen?
 

 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR:

 

 

 

 

Gilla
Visa fler kategorier