Skapa blogg

Följ oss även på

Gilla på Facebook
Nyhetsbrev
LD - feminism collage
Lady Dahmer skriver om allt från kroppspositivism och amning till vegetarianism och graviditeter. Här pratar vi om det hon är mest känd för – feminism!

Lady Dahmer: "Min feminism går inte ut på att störta patriarkatet"

Personligt

Lady Dahmer är Sveriges största feministbloggare.

Hon tar plats och vågar stå för sina åsikter.

Det är en ära att få prata feminism med henne.

 

Hej Lady Dahmer! Varför är feminism viktigt för dig?

– Det är viktigt för barnens skull. Jag tror på att skapa rum, möjligheter och strategier för kvinnor att må bättre. Jag skrev en krönika om det här för ett par veckor sedan. Min feminism går inte ut på att störta patriarkatet, för jag tror inte på att det kommer att störtas. I alla fall inte utifrån mitt arbete, utan då är det politiker som måste agera.

 

Jag hittade din blogg när jag fick upp ögonen för feminism, vilka inlägg skulle du tipsa den ”nyblivna” feministen om på din blogg?

– Jag skulle tipsa om:

 

 

Lady Dahmer driver podden Glädjeflickorna tillsammans med Flickvänsmaterialet och Mondo Kanel. 

 

Du har alltid varit en inspiration för mig, vem eller vilka inspirerar dig och varför? 

– Det finns massa olika feminister som jag tycker om. Till exempel Fanny Åström när det kommer till feministiska analyser så jag hämtar väldigt mycket kunskap från henne. Jag inspireras även av hennes kompromisslösa sätt att faktiskt våga stå för sina analyser och våga föra fram teorier utan att vara rädd för att folk ska tycka att hon är dum i huvudet.

 

– Sen inspireras jag av dem jag poddar ihop med. Jag har två poddar: Glädjeflickorna och Penntricket. Jag pratar varje dag med dem som jag har Glädjeflickorna ihop med. Då är det mycket feministiska samtal, de är så smarta och roliga framförallt. 

 

 

Jag har hört frasen ”jag är inte en sån feminist” flera gånger och många vill inte ens kalla sig för feminister. Varför tror du att folk vill ta avstånd från ordet feminist?

– För att vi lever i ett samhälle där vi fostrats att vara männens nannies, det vill säga vara manstillvända och ta hänsyn till deras känslor och perspektiv hela tiden. Detta innebär att vi omedvetet känner ett motstånd mot allt som kan tolkas som negativt mot män. Man säger sig gärna vara för jämställdhet, vem är inte det liksom, men börjar man prata om mäns sociala, ekonomiska och politiska makt så blir det jobbigare.

 

– Att man tar avstånd från ordet är bara en ursäkt för egentligen är det feminismen i sig som är problemet. Man är för jämställdhet, men bara om det innebär att man inte behöver ändra på något. Man kanske är feminist, men inte en sån där ful eller hårig feminist som hatar män. 

 

 

Feminister blir ofta beskyllda för att vara manshatare, hur kommer det sig?

– Jag undrar mest varför det alltid är feminister som måste svara på varför de hatar män och inte varför män som beter sig sexistiskt eller liknande någonsin behöver förklara varför de hatar kvinnor. Som jag sa tidigare så handlar det om att all kritik mot män tolkas som hat.

 

– Ifrågasätter man männens makt och överordning så blir det obekvämt. Lyfter man männens problem med våld, och det ÄR ett stort problem i samhället, så känner många instinktivt obehag för "Hallå inte får man säga dumma saker om alla fina, snälla, män. Hallå min pappa är inte så!" Jo, det är han förmodligen.

 

Lady Dahmer pratar om att föreläsaren Joakim Lamotte fått mycket cred och positiv uppmärksamhet genom att föreläsa för ungdomar och unga tjejer om kvinnosyn och sexuella trakasserier, fastän feminister har föreläst om det gratis i hundra år utan att få någon cred alls. 

 

Vad tycker du om feminister som är män?

– Det är en bra början att våga medge och inse att vi lever i ett könsmaktsamhälle, men man får inte nöja sig där utan aktivt jobba för att förändra. Manliga feminister kan vara ganska kassa på den biten. De vill gärna hävda att de är medvetena, men när det kommer till självrannsakan så brister det.

 

– Det finns nämligen ett problem med manliga feminister: de dundrar på, nästan värre än vanliga machogubbar, och tar plats på kvinnors bekostnad inom feministiska kretsar. Nästan som att de tror att de sitter på någon lösning som vi kvinnor inte tänkt på.

 

Så inspirerande, tack så mycket för intervjun Lady Dahmer

 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR:

 

 

Vill du hitta fler bloggar? På bloggspaning.se finns en mängd roliga, intressanta och tokiga bloggar för alla smaker!

POSTERSTORE.SE - 15 % RABATT

av alexandrastyle.se Ni har väl inte missat Posterstore.se för snygga tavlor till hemmet. Dom har ett helt gäng olika ...

FAVORITER FRÅN MANGO

av ANNAWII Inlägget innehåller annonslänkar 1* (269:-), 2* (299:-), 3* (349:-), 4* (1599:-), 5* (399:-), 6* ...

Titta på hus

av Spiderchick Idag ska vi titta på ett hus.   Yey!    Vi bor ju i radhus nu och trivs ypperligt, men det är ...

FAVORITER FRÅN BYBINETT.

av Anna Kubel Jag har fotat några av mina favoriter från Bybinett som är en alldeles fantastisk webshop med bara ...

Wild things

av En nypa socker © Foto: Hanna Björkstedt

ÄLSKADE VIGGO

av Sriwanna Viggo 8 år och jag har lagt märke till att han blivit mer och mer medveten om saker och ting runt ...

Vårat intresse för fåglar

av lannerskoksblandning.se Nu när vi har flyttat tillbaka till kusten så har vi så mycket nytt att upptäcka i fågelvärlden, ...

Handdukar och hortensior

av Beatas.se Köpt de finaste kökshanddukarna i tvättad bomull. Tänker att de olika gröna nyanserna blir fint mot ...

Långt över hälften

av Malins Blogg | Personlig tränare Gäsp, gäsp och hej, hej!   En kan ju vara trött och så kan en vara sådär galet trött. Ikväll är ...

Nattens ljus

av Happy Days Direkt när jag fotade den här bilden på Meja så väcktes jag av inspiration. Kände redan där och då ...

Uppdatering i lillebror-rummet

av Linda Blom - Mamma till Selma & Colin Inlägget är reklam för Miniroom.se och innehåller annonslänkar. Rabattkod "MINIROOM" ger ...

Powersuit

av Colorelle modeblogg Idag har jag på mig favvokostymen. Älskar passformen. Var inne på Zalando och såg att den kommit in ...

Tip of the day - Pink favs

av Therez.se * Inlägget innehåller annonslänkar Dagens lilla tips är dessa tre godingar från Bubbleroom.com*! ...