Veckans bloggare: "Det är inte dyrare eller mer komplicerat att laga vegansk mat!"
Maggie inspirerar oss alla att vilja skaffa mer hållbara matvanor. Vi pratar bland annat om hur hon kom in på veganspåret, den bästa tiden i hennes liv, bloggsamarbeten och livskriser!
Det var kärlek vid första ögonkastet när jag hittade Maggies blogg!
Recept efter recept imponerar och man blir minst sagt sugen att börja äta mer hälsosamt själv.
Jag tar ett snack med henne om mat och livet!
Hej och godmorgon! Berätta lite om dig själv och din blogg, vad hittar vi i den?
– Jag som driver bloggen heter Maggie, jag bor med min man och mina tre barn i ett hus i Stockholms skärgård. Vi är en kärleksfull, lite galen familj där det inte allt för sällan råder kaos. Vi älskar att ha många projekt igång, helst samtidigt dessutom! Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall jobbar jag som klädstylist i reklamfilmsproduktioner. Har jobbat med just reklam och film under många år. På bloggen skriver jag huvudsakligen om vegansk matlagning för hela familjen, mina tankar kring hållbara matval och en hälsosammare livsstil. Det blir också en del vardag med mig och min älskade familj!
Det låter som en härlig blandning! Hur startar du veckan på bästa sätt? Har du något speciellt du alltid gör?
– Jag städar huset! Haha, det är faktiskt sant. Röra gör mig ofokuserad och stressad, så först ser jag till att det är städat efter helgen och sedan planerar jag min vecka. Just nu planerar jag mycket kring bloggen, som vilka ingredienser jag ska handla och vilka recept ska jag laga just den veckan.
Som du sa förut så försöker ni ha en hållbar och hälsosam livsstil och alla recept du bjuder på är veganska, hur kom ni in på den banan?
– Förra sommaren kände jag och min man att vi ville förändra hur vi som familj åt, det berodde bland annat på mina hälsoproblem efter förlossningen, tankar kring miljön och vad det är vi konsumenter egentligen stoppar i oss för något. Vi bestämde oss för att testa två veckor med bara vegetarisk mat. Två veckor blev fler, och plötsligt var all mat vi åt vegansk. Eftersom jag älskar matlagning och att baka och att fotografera så kändes det naturligt att dela med mig av vår matresa i en blogg. Alla mina recept är därför veganska!
Vad skönt att det kändes så rätt! Många tror nog det är väldigt dyrt och komplicerat att laga veganskt, vad vill du säga till dem?
– Jag upplever inte att vegansk mat är dyrare, våra matkostnader är ungefär de samma nu som när vi åt icke veganskt. Man får inte glömma att bra mat kostar lite mer, oavsett om den är vegansk eller ej. Jag tycker inte heller det är mer komplicerat att laga veganskt, men det kanske kan ta ett tag att hitta ersättningsprodukter till kött och mejeriprodukter om man inte har den kunskapen. Det hade inte jag, så det tog ett par månader att hitta rätt i "veganmatsdjungeln" men man lär sig till slut. Man kan börja med små förändringar, som att byta ut mjölken mot växtbaserade alternativ. Det gäller att vara öppen och nyfiken och våga testa nya saker.
Små steg tror jag också är vinnande! Vi säger att du ska bjuda över vänner på en trerätters, vad bjussar du på då?
– Åh, då skulle jag se till så gästerna är delaktiga i själva matlagningen, det är ju hur kul som helst att laga mat tillsammans! Jag skulle bjuda på asiatisk mat. Förrätten skulle vara en "Asiatisk nudelsoppa" som är enkel att förbereda. Till huvudrätt skulle jag bjuda på "Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp". Vi skulle göra dem tillsammans och jag tror vi skulle ha jättekul när vi gör rullarna för det är lite knepigt innan man hittat tekniken. Jag tror aldrig jag skrattat så mycket i köket som när jag och min man skulle göra vårrullar första gången - de såg inte kloka ut!! Till efterrätt skulle jag bjuda på "Strawberry nice-cream" vilket är en enkel dessert som går snabbt att göra.
Åhå, skulle gärna bli bjuden på den middagen *hint hint*. Om vi lämnar matbiten en stund, vilken tid i ditt liv har varit den absolut bästa?
– Det är lätt sen jag blev mamma! Visst, livet rullar på väääldigt snabbt just nu och jag har alldeles för mycket att göra, men oj så roligt det är att se sina barn växa upp. Sämsta tiden i mitt liv var när jag var runt 30 år, då gick jag igenom en livskris. Den innebar uppbrott från flera nära relationer och var i och med det en mycket sorglig period i mitt liv. Men jag tror att många av svårigheterna vi går igenom i livet gör oss starkare och förhoppningsvis till bättre människor på något sätt.
Vad fint att du ser det så och vad glad jag blir att det är bättre nu! Vad ser du fram emot närmaste tiden framöver?
– Jag ser fram emot att få fortsätta vara föräldraledig med min dotter ett tag till! Jag ser också fram emot att fortsätta med bloggen och utveckla den, det har börjat komma in spännande förfrågningar angående samarbeten som jag tycker verkar vara väldigt roliga! Dessutom ser jag fram emot att få fortsätta inspirera andra till att äta mer miljövänligt och hälsosamt! Något som gör mig otroligt glad att höra är när någon säger att de lagat min mat!
Jag blir iallafall väldigt inspirerad av dig ska du veta! Jag hoppas alla läsare provar något av dina recept nu, de lär inte ångra sig! Tack för pratstunden Maggie!
KANSKE VILL DU OCKSÅ LÄSA:
- 5 tips för att börja trivas i din kropp!
- Fyra superenkla veganska linssoppor!
- "Sluta fråga folk när de tänker skaffa barn!"
- Vad du måste tänka på om du vill ha en stor blogg.
- 5 vegetariska pajer man vill äta på stört!