Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Veckans blogg berättar om livet som minimalist

blogg.se 25/12

”Jag har nu fått det liv jag velat ha och längtat efter, men det var begravt under alla prylar jag köpt som jag trodde skulle ge mig mitt drömliv. ”

I bloggen minimalistinnan kan vi läsa om det vardagliga livet med en minimalistisk livsstil. 

Hon tipsar om hur du kan tjäna 100 000 kronor, berättar om hur minimalismen underlättat hennes ångest och väcker tankeställningen ”vad behöver jag egentligen?”.  

 

Hej! För den oinsatte – vad innebär det att vara minimalist?

– Att vara minimalist innebär att endast äga de prylar som verkligen används och som fyller en funktion i ens liv. En minimalistisk livsstil blir därför unik för varje person då det handlar om vad som är viktigt för just hen att prioritera i livet. Minimalism förknippas ofta med avskalat på den nivån att livet består av ingenting och blir tråkigt, när det egentligen är fyllt med endast det viktiga.     

 

Varför valde du att genomgå denna resa?   

– Det var en längtan efter frihet som smugit sig på mig en tid. Samtidigt visade sig den lilla lägenheten jag hyrde vara invaderad av ohyra och den var fylld till bristningsgränsen av alla mina prylar. Jag kände mig kvävd och fick ingen ro i mitt sinne. Efter att jag behövde slänga en del kläder kände jag hur jag inte alls saknade eller behövde dem. Då började jag min minimalistiska resa.   

 

Bild från Minimalistinnans hem innan hon blev minimalist! 

 

Du har gjort ett inlägg om alla skor du äger. Jag skulle ju verkligen sakna valmöjligheten med enbart 5 par skor! Skulle du säga att du saknar någonting från tiden som icke-minimalist?   

– Eftersom jag har kvar det som jag behöver, verkligen använder och det som skänker mig glädje i livet har jag aldrig saknat en pryl som fått lämna min ägo. Jag har nu fått det liv jag velat ha och längtat efter, men det var begravt under alla prylar jag köpt som jag trodde skulle ge mig mitt drömliv.   

 

Hennes skosamling, så få men så snygga!

 

Du och din partner har ganska nyligen fått barn – grattis! Hur tänker du kring minimalism och att vara småbarnsförälder? 

– Tack så mycket! Det är helt klart klurigt med prylar och barn, men vi försöker att hela tiden utgå från ett befintligt behov och köper till exempel inte kläder för att de ser fina ut när vi redan har det antal som är lagom för hur vi lever. En annan tanke som vi har är att vi kommer begränsa antalet leksaker till vad som får plats i till exempel en viss möbel. Vill vårt barn ha andra leksaker kommer vi tidigt introducera att en annan leksak ska lämna hemmet.   

 

Utöver minimalism skriver du lite om psykisk ohälsa. Ett superviktigt ämne att prata mer om! Skulle du säga att minimalism har varit en hjälp i din psykiska ohälsa?  

– Framför allt har minimalism gett mig ett sorts inre lugn som gjort att jag haft lättare att hantera ångest och depressioner. Mindre saker ger mindre prylar som kräver min tid. Stressen försvinner, och just stress har varit en stor trigger för min psykiska ohälsa. Eftersom minimalism gör plats för det jag verkligen vill i livet ger det mig även en väg till att få känna glädje. Jag har heller aldrig förr känt mig så till freds med den jag innerst inne är.   

 

Så här såg det ut när Minimalistinnan och hennes man gjorde första tipset själva. 

 

Kan du nämna fyra tips för den som är intresserad av att påbörja resan till minimalist eller som bara vill prylbanta sitt hem?  

1. För att få ett snabbt synbart resultat ska du ta en stor papperspåse, gå runt i hela hemmet och lägga ner alla prylar i påsen/lådan som du direkt känner inte hör hemma i ditt liv. Det kan vara allt från rent skräp till sådant som kan säljas med stort andrahandsvärde. 

2. Förakta inte att sälja prylar som ger mindre summor, för tillsammans blir det mer än en kan tro. Jag och min man sålde överflödiga prylar och på mindre än sex månader hade vi genom många bäckar små fått in 100 000 kronor.

3. Ett lite mer krävande men spännande tips är att låtsas att du ska flytta. Packa ner allting och täck över möblerna. Sedan får du efterhand som du behöver och ska använda en pryl packa upp den. Du kommer bli förvånad att efter en tid har du plötsligt ingen aning om vad som finns kvar i lådorna och du kommer kunna göra dig av med det.   

4. Sista tipset blir att stoppa inflödet av prylar. Vänta med att köpa något i till exempel 24 eller 48 timmar. Sannolikheten att du fortfarande känner ett behov av att köpa prylen minskar i de flesta fall.   

 

Toalett som hon inrett med sin minimalistiska stil!

 

Jag kan redan nu nämna tiotals saker jag inte skulle ha plockat upp om jag testade det tredje tipset, kanske kan vara värt det. Men nog om mig. Kan du nämna tre saker som ingen vet om dig?    

– Något som kan verka lite motsägelsefullt eftersom jag är minimalist är att jag älskar att inreda och designa hem. Dock har det ju en egengående minimalistisk stil.   

– Som 14-åring var jag säker på att min sociala fobi skulle göra mig hemlös och jag började redan då spara alla pengar jag kunde.   

– Innan jag träffade min nuvarande man hade jag planer på att köpa en husbil att bo i permanent tillsammans med en eller två hundar. Resa runt i Sverige genom att försörja mig online och som prinsessunderhållare på barnkalas och event.

 

Tack för att vi fick prata med dig – det har verkligen startat en helt nytankebana i mitt huvud. Här hittar ni Minimalistinnans blogg!

  

KANSKE GILLAR DU OCKSÅ: 

– Läs om Annas avskalade inredningsstil.

– 5 saker alla småbarnsföräldrar känner igen!

– Så här tjänar du pengar på din blogg!

– 5 tips som får dig att må bättre.

– Så sparar du extra pengar innan jul. 

 

Gilla
Visa fler kategorier