Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Internationella kvinnodagen - vi har kommit långt men vi är inte där än

 

08/03
Läs Julias viktiga text om Internationella kvinnodagen!
Under de senaste åren har den Internationella kvinnodagen mist sin politiska innebörd en aning, och för vissa har det istället blivit en dag för att uttrycka och visa sin kärlek till kvinnan. Genom sms och uppdateringar läser vi gratulationer och frågor om hur världen skulle se ut utan kvinnor. Fint på ett sätt, för vad vore egentligen världen utan kvinnor. Samtidigt behöver vi någonstans sätta ner foten där, för trots allt är dagen inte till för att gratulera och ett faktum är att det finns mycket kvar att jobba på.

 

Den 8; e mars varje år inträffar den Internationella kvinnodagen. Dagen instiftades 1910 av den tyska kommunisten Clara Zetkin och finns till för att lyfta de mänskliga rättigheterna och visar på allt vi behöver göra för att nå fram till ett jämställt samhälle.

Människor världen över har sedan år tillbaka satt ner foten för kvinnors rättigheter, jämställdhet och rättvisa. Vi har kommit en otroligt lång bit på vägen och Sverige är idag ett av världens jämställda länder. Dock visar fortfarande orättvisa i världen på att rätten i att kunna styra över sitt egna liv och kropp fortfarande inte är självklar idag när du är kvinna. I världen pågår fortfarande våld, kvinnor utnyttjas i sexhandeln, unga kvinnor gifts bort i ung ålder och många av oss känner oss fortfarande inte trygga med att gå hem själva sent på kvällen.

Just därför är det viktigt att vi fortsätter uppmärksamma den Internationella kvinnodagen. Samtidigt som vi självklart firar de framsteg som har gjorts, vi hyllar alla kvinnor som visar mod och som har tagit en aktiv roll i att förändra världen. Dagen ger oss också en påminnelse om att fortsätta våga kräva förändringar och att fortsätta jobba för ett jämställt samhälle.

Text: Julia Holmberg

Gilla
Visa fler kategorier