Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Superskaparna-Simon: "Det slutade med att jag sågade av dörrarna"

blogg.se 05/04
Vi har tagit tempen på Simon Olsson som deltog i tv-programmet Superskaparna. Här berättar han om sin mest lyckade skapelse och sina tips för hur man kommer på designidéer.

Vi har haft äran att prata med Simon Olsson. 

Han har nyligen varit med i tv-programmet Superskaparna.

Här pratar vi om design och vad han ska göra efter programmet.

 

Hej Simon! Berätta lite om dig själv, vem är du?

– Jag är en herre som oftast har ett leende på läpparna. En kreativ och positiv människa som gillar att ha många järn i elden. Jag har svårt för att ligga en hel söndag och bara ta det lugnt, som många andra gör. 

 

Vart kommer ditt intresse för design ifrån?

– Jag har inte något riktigt svar på det – svaret är att jag är född med det. Jag har haft mitt intresse sen jag var liten. Jag har alltid haft det. Men sen är jag uppvuxen i projektfamilj – det har alltid varit grejer igång. 

 

Simon, 18, medverkade nyligen i tv-programmet Superskaparna.

 

Varifrån får du alla idéer?

– Oftast ploppar det bara upp idéer. Jag är inte den som letar efter inspiration på Pinterest eller Instagram, utan jag får oftast inspiration när jag är ute. Det kan vara allt från en klänning jag sett på stan i ett skyltfönster till ett skåp på vårdcentralen. 

 

Åh, vad spännande! Har det någon gång hänt att du inte haft några idéer?

– Nej, inte direkt, jag har rätt mycket saker jag vill göra på en lista. Fungerar inte det ena så går jag över till nästa. 

 

Detta är Simons DIY-skänk i indisk modell.

 

Jag är inte så rik på idéer, vad ska jag göra för att komma på idéer?


1. Våga släppa loss.

– Jag tror att många är rätt låsta, att de måste hitta en beskrivning eller något som finns. Du måste utmana dig själv mer och inte gå efter en beskrivning eller ett recept jämt.

 

2. Skapa något utifrån saker som inte hör ihop egentligen.

– Plocka ihop saker hemma och skapa något utifrån det, eller varför inte be någon annan plocka ihop saker åt dig? Det brukar oftast ploppa upp idéer när man måste göra något, vare sig man vill det eller inte.

 

3. Våga gå utanför sin comfort zone.

– Vi kommer tillbaka till det här med att våga. Att man tvunget måste ta fram något. Mycket brukar lösa sig under tiden man gör det. Det är viktigt att man inte stoppar sig själv med tankar som "jag kan inte" eller "jag har ingen idé". 

 

4. Internet

– Annars är Pinterest, Instagram och Google ställen man kan leta inspiration på – där finns det ju hur mycket som helst! 

 

Den nästan två meter höga golvlampan Simon byggde ihop av loppisfynd.

 

Tack för tipsen! Om du fick välja bland allt du skapat, vad är du mest nöjd med?

– Oj, herregud! Då skulle jag nog säga en lampa som jag har gjort. Det är en lampa jag har byggit ihop av ett bord, en golvlampa och en taklampa, som jag sedan spraymålade och kopplade ihop. Det blev en riktigt cool golvlampa på nästan två meters höjd! 

 

Wow, imponerande! Vad har du skapat som du blivit minst nöjd med?

– Hm, det finns ju alltid saker man är mindre nöjd med. Jag fick för mig att jag skulle bygga om ett skåp som hade väldigt fina dörrar. Jag ville ändra djupet på skåpet bara. Jag tänkte att "det är väl inte så svårt att förminska djupet?", men jag hade aldrig gjort det tidigare.


– Så, jag tog en motordriven såg för första gången och startade igång utan att markera ut var jag skulle såga av. Det blev inte så rakt. Det slutade med att jag sågade av dörrarna och slängde resten av skåpet.

 

Ett bord Simon gjorde om med hjälp av tapeter. 

 

Det fanns ju en tid när alla skulle göra möbler av lastpallar, tror du att vi kommer få se någon sån liknande trend senare i vår?

– Ja, men det tror jag. Om det släpps något nytt på marknaden. Jag tror rätt mycket på de olika kryssborden av plankor som kom i höstas. Det är inte så mycket DIY, men de har blivit jättepopulära! Annars är lastpallar något som håller i sig från år till år. Själv gjorde jag en bänk – jag använde en lastpall, en madrass, tyg och satte på ett par ben. 

 

Här är bänken Simon byggde av lastpallar.

 

Om du skulle få inreda en kändis hem precis som du ville, vems hem skulle du vilja inreda?

– Hm... Jag väljer Nanne Grönvall. Hon verkar vara en frisk fläkt och jag tror att vi skulle komma bra överens. 

 

Säg en inredningsdetalj vi ALDRIG kommer få se hemma hos dig! 

– Jag är rätt så öppen för det mesta, men om vi tänker brett: jag har svårt att ta hem saker som är väldigt trendiga, som alla ska ha. Jag är lite motsträvig och har svårt för när det ser likadant ut överallt. 

 

Här är en backstage-bild från Superskaparna.

 

Jag tror att många känner igen dig från Superskaparna. Vad ska du göra nu efter programmet?

– Det är en del kul saker på gång. Lite företagande, en liten butik är på gång. Annars är jag rätt så äventyrlig – jag hoppar gärna på roliga förslag!

 

Slutligen, nämn tre saker de flesta inte vet om dig!

– (1) Jag spelade in en skiva som 12-åring, (2) skulle kunna tänka mig att skådespela och (3) älskar att flytta och packa grejer.

 

Tack så mycket, kul att prata med dig Simon

 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR: 

 

Gilla
Visa fler kategorier