Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Så skapar du ett riktigt bra blogginlägg – här är 9 smarta tips

blogg.se 07/07
Vill du ha flera läsare till din blogg? Då ska du kika in på dessa nio tips. De hjälper dig att skriva ett riktigt bra inlägg. För ärligt talat kan det vara ganska trist med framtvingade inlägg utan poäng.

Alla har olika arbetssätt när man skriver ett blogginlägg.

Oftast märker läsarna skillnad om inlägget har haft en klar tanke som arbetats fram till en bra slutkläm eller om inlägget har slängts ihop bara för att uppdatera bloggen snabbt. 

Här kommer nio tips hur du får till ett riktigt bra blogginlägg.

 


1. Välj ett ämne

Genom att först bestämma dig för att skriva om en sak - endast en - så kan du lättare fokusera på att skriva något riktigt bra om just det. Om du försöker summera en hel vecka, där det kanske hänt väldigt mycket, i ett inlägg riskerar det bli rörigt. Ingenting blir egentligen sagt och läsaren orkar kanske inte ta till sig allt. Ge läsaren ett kort, koncist ämne att läsa åt gången.


2. Tänk igenom titeln

Ta den extra tiden att fundera igenom titeln på inlägget. Det ska helst sammanfatta vad inlägget handlar om, men samtidigt göra läsaren nyfiken och vilja läsa resten av inlägget. Vi tar upp mycket mer om rubriker i del 2 av Bloggskolan.


3. Det första stycket

Den kanske viktigaste delen i inlägget är det första stycket, eller till och med den första meningen. Här väljer läsaren om den orkar läsa resten eller klickar på tillbaka-knappen.

 

4. Inläggets poäng

Genom att avsluta med en poäng eller ett påstående - som kanske förvånar, upprör eller framkallar någon form av reaktion hos läsaren - får du läsaren att minnas ditt inlägg. Med endast en bra rubrik och en intressant inledning kan du få besökare att läsa, men du vill även ge ett bestående intryck. Det kan dessutom vara ett effektivt sätt att göra läsare benägna att lämna kommentarer - avsluta med ett kontroversiellt ställningstagande eller påstående!


5. Bildsätt inlägget

En bild säger mer än 1,000 ord och det stämmer definitivt på bloggar. Tänk på att inlägg utan bilder ser trista ut i "RSS läsare" som exempelvis Bloglovin, och därför inte lockar till klick till din blogg. Vi tar upp mycket mer om bilder i del 2 av Bloggskolan.

Tänk på att bilden ska ha koppling till din text. Att den ska tillföra eller belysa något i inlägget. Foto: Ann-Louise Sjöström

 

6. Lägg på ytterligare djup

När du skrivit färdigt inlägget, fundera på om du kan lägga till ytterligare ett djup eller dimension. Det kanske finns något som skulle göra inlägget ännu mer minnesvärt och beröra läsarna ytterligare? 


7. Kvalitetskontroll

Även det bästa inlägget kan bli förstört av dålig stavning, konstig grammatik och för långa meningar. Om du skrivit en längre text, dela upp texten i flera stycken för att läsarna lättare ska kunna ta till sig det. En sista granskning och lite "polish" helt enkelt.

8. Sprid inlägget

Genom att själv sprida inlägget på Facebook, Twitter och övriga sociala medier hittar fler läsare till dig. Om du skrivit om något ämne, sök på Twitter och forum efter diskussioner kring det ämnet och delta i diskussionen, där du givetvis tipsar om ditt inlägg.

9. Konversera med läsare

Får du kommentarer behöver du svara på dessa. Ge gärna en kommentar tillbaka på deras blogg, för att bygga en långsiktig relation. Bevaka sociala medier och svara på kommentarer där också, vissa läsare väljer att kommentera på andra ställen än på bloggen.

 

HAR DU SKRIVIT ETT INLÄGG OM ETT AKTUELLT ÄMNE?

TIPSA BLOGGS REDAKTION HÄR

 

Dessa tips är hämtade från Bloggskolan (skapat av Blogg.se)

Var tipsen hjälpsamma?


DU KANSKE ÄVEN GILLAR:

Gilla
Visa fler kategorier