Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Är du sugen på att resa till London? Då ska du inte missa denna grymma guide 

Blogg.se 01/07
Har du en resa till London inplanerad? Eller kanske drömmer du om att åka till Englands huvudstad inom kort. Då ska du inte missa denna grymma lista på 12 saker du INTE får missa i Englands huvudstad.

Shopping, matmarknader, vackra parker och kanaler. 

I London finns det otroligt mycket saker att göra. 

Här är 12 saker som du inte vill missa i denna fartfyllda stad. 

 

1. Borough Market

 

Vad? Londons äldsta, trängsta, populäraste och enligt mig, bästa, matmarknad mitt i Southwark. Bjuder på billig streetfood från världens alla hörn, saluhalls-känsla, dyra delikatesser, maffiga bakverk och så mycket smakprov att du kan gå proppmätt därifrån utan att ha spenderat en krona om en så vill. Det finns verkligen något för alla som har minsta gnutta matintresse. Plus att det ligger jättenära Themsen och mängder av roliga museum. Perf ju.

 

Var? 8 Southwark Street - 3 minuter från London Bridge's tunnelbanestation eller 20 minuters promenad från Waterloo. Det går inte att missa när ni har kommit rätt med tanke på den ständiga strömmen människor som rör sig in och ut på området.

 

När? Öppet året om, 10-17 måndag till torsdag, 10-18 fredag och 8-17 lördag. Rekommenderar dock att undvika lunchrusningen om en ska dit under veckans andra halva då det är nästintill omöjligt att ta sig fram överhuvudtaget och helt bortom denna värld att lyckas få med sig sin mat ut utan att spilla någonting i trängseln. Sörjer fortfarande halva min kopp te.

 

Tips? Våga smaka glassen gjord på getmjölk om den finns kvar för den är faktiskt godare än vad den låter, lukta på tryffelsvampen, kom hungrig och satsa på att inta eventuella inköp utanför själva området än innanför eftersom det är tusen gånger smidigare. 

 

 

 

 2. Camden Lock, Camden High Street och Camden Markets

 

Vad? En stadsdel/ett område i norra London som är speciellt känt för sin punkiga, alternativa, avslappnade och väldigt öppna kultur. Drar mest människor tack vare de olika marknaderna som huserar vid kanalen och i vad som exempelvis är ett gammalt sjukhus för hästar men numera blivit små bodar, men också för att det ligger fint precis vid vattnet och har en huvudgata proppad med skobutiker, restauranger och turistfällor. Finns även riktigt bra vintage-shopping runt Horse Stables Market! En av mina absoluta favoritplatser i London.

 

Var? 15 minuter från Waterloo med Northern Line. Närmsta stationer är Camden Town (tube) eller Camden Road (overground). Kan även nås med kanalbåt eller en helt vanlig promenad.

 

När? Öppet varje dag med varierande tider, men runt 10-18. Dock tveklöst allra störst framåt helgen, men självklart då också som trängst. Funkar därför att besöka när som helst i veckan. Rekommenderar dock efter egen erfarenhet att försöka pricka in en dag då det inte hällregnar eftersom lite solsken gör upplevelsen tusen gånger bättre, även om det självklart går med ett paraply i handen också.

 

Tips? Kolla in butiken What goes around comes around för att fynda second hand-plagg, lägg tid på att gå igenom alla olika delar av området förutom det som ligger på huvudgatan och heter just Camden Market. Utbudet där är detsamma som på valfri solsemester-destination. Viktigast av allt är dock att för allt i världen inte missa att äta streetfood från något av alla hundratals stånd som bjuder på allt från indiska vegetariska hopkok, crepes, pulled pork och små holländska pannkakor doppade i nutella. Kostar i regel mellan 4-7 pund om man inte är alldeles för lyxig av sig. Ett besök på butiken Cyberdog är också en upplevelse om en känner för att vidga sina vyer. Google it.

 

Och om det regnar? Håll ut och strosa omkring ändå, men passa på att gömma er inne på Poppies (30 Hawley Cress NW1 8NP) när magen kurrar och passa på att köpa nya sneakers någonstans på huvudgatan eftersom det är det som Londons största skoutbud i den kategorin finns!

 

 

3. Promenera längs Regent's Canal

 

Vad? Ett mysigt, lugnt och underskattat avbrott från all trafik och den stressiga miljön i storstaden längs vattnet. Köp med en kaffe, spana på alla färgglada avlånga husbåtar, leta kändishus och se upp för cyklisterna.

 

Var? Kanalen sträcker sig hela vägen från Little Venice till Limehouse Dock i Canary Wharf där den rinner ut i Thames, men att gå från början till slut är inte värt. Börja istället någonstans i Angel/King's Cross, fortsätt genom Camden, London Zoo och sluta upp i Regent's Park, eller andra hållet om ifall det passar en bättre.

 

När? Året runt, dygnet runt, men att föredra under sommarhalvåret och med fint väder för bästa upplevelse.

 

Tips? Kombinera med marknadshäng och lyxa till det med en båttur på tillbakavägen om en inte orkar gå.

 

 

4. Southbank & Bankside

 

Vad?  Ett område/promenadsträcka i centrala London fullt av liv. Här finns - förutom stora dragplåster som det stora akvariumet, London Dungeon, London Eye, Royal Festival Hall, National Theatre och Shakespeare's Globe- mängder av gatumusikanter, restauranger, en skateboard-park, pubar och underhållare som klätt ut sig till Yoda och låter en fotas med. Poppar även upp olika tillfälliga påhitt då och då, så för tillfället finns det även en liten strand i en sandlåda modell större, samt en neonrosa Snog-buss där man kan köpa frozen yogurth. Ibland sätts det upp ett rullskridsko-disco!

 

Var? Themsens södra sida, mellan Westminister Bridge och Tower Bridge. Nås med 5 minuters promenad från diverse stationer kring floden, såväl Waterloo Station som Embankment, Westminister, Southwark eller Blackfriars Station.

 

När? Är alltid smockat av människor tack vare läget i staden, men bubblar extra mycket på helgerna!

 

Tips? Bästa sättet att gå är följande: Åk till Westminister och gå över bron, stanna till för att fota en klassisk turistbild med Big Ben i bakrunden, fortsätt ner förbi London Eye, ta dig igenom massorna, beundra utsikten, promenera hela vägen till järnvägen strax efter Southwark Bridge och sväng sedan in mot Clink Street. Ät något gott på en av alla trevliga restauranger som finns där, eller köp världens bästa Pad Thai på Borough Market. Kanske en kaffe med. Gå sedan tillbaka till vattnet och strosa bort till krigsskeppet HMS Belfast och slottet som utgör Tower of London för lite spännande historia. Gillar man konstig konst och design ligger även Tate Modern på vägen! En dagsplan är serverad.

 

 

 

5. Skygarden

  

Vad?  En stor öppen lokal som tar upp våningarna 34 till 37 i skyskrapan 20 Fenchurch Street, "the Walkie-Talkie-tower". Den är fylld med växter av olika slag och åt alla håll finns enorma glasfönster med utsikt över hela staden. Bättre än London Eye. Gratis att åka upp, men enbart förhandsbokning! Finns här.

 

Var? Som namnet avslöjar - 20 Fenchurch Street. Närmsta tubstation är Monument.

 

När? Magiskt i solnedgången men fint dagtid också!

 

Tips? Antalet personer som kan åka upp i varje omgång är begränsat, så se till att boka fortast möjligt om en är ute efter en viss tid ett visst datum. Biljetterna släpps med tre veckors marginal. Se även till att äta innan för att restaurangerna som ligger där uppe har priser bortom denna jord.

 

 

Ressugen? Hitta bästa priser på flyg till London

 

6. Imperial War Museum

 

Vad?  Museum. Ett bra sådant. Fokus på, som namnet avslöjar, krig och allt som hör till. Gratis inträde och extremt intressant + viktig fakta presenterat på ett bra och förklarade sätt. Lätt att spendera ett par timmar på om man är ett fan av historia och annat spännande.

 

Var? Lambeth Road, SE1 6HZ. Närmsta tunnelbanestation är Lambeth North eller Waterloo.

 

När? Öppet 10-18 varje dag minus julhelgen.

 

Tips? Missa för allt i världen inte utställningarna om Första Världskriget och Förintelsen. Båda två väcker extremt många tankar inom en och efteråt känns det väldigt konstigt att stiga ut i dagsljuset igen för att inse att världen ändå pågår precis som den gjorde innan man gick in.

 

 

7. Bill's

 

Vad?  Min favoritrestaurang för alla dagens mål. Frukosten är bäst. Kan rekommendera pannkakorna med lönnsirap och blåbar samt scrambled eggs & bacon på toast. Nom. Enligt säkra källor är avocadotoasten också en väldigt trevlig skapelse. Har i allmänhet även sjukt bra service och får ut beställningar fort som sjutton vilket är superbra.

 

Var? Finns överallt, både i de mest centrala och de mindre centrala delarna av staden. Exempel: Brewer Street nära Picadilly Circus, Covent Garden x2, Kensington High Street och så vidare. Hitta närmsta här!

 

När? När en är hungrig.

 

Tips? Lägg till bacon om en följer rekommendationen några rader upp. Alltid. De är värda tilläggskostnaden och gör liksom hela målet komplett. Köp även en hel kanna te istället för bara en kopp, trots att det känns som valdigt mycket. Du får typ fem gånger så mycket gott för 10 ynka pence.

 

 

8. Mealdeal

 

Vad?  Världens bästa, billiga, smidiga, snabba lunch-koncept. Handlar helt enkelt om att en får en "main", ett "snack" och en dricka för max fyra pund. Cashing. Skippa restaurangbesöket om det är fint väder och satsa istället på en hederlig mysig picknick i någon av stadens alla parker med detta som sällskap. Det är nog mitt absolut främsta tips.

 

Var? Varenda större eller mindre mataffär. Ofta i kylar direkt vid ingången, annars tydligt skyltat i taket som Food-on-the-go.

 

När? Ej av betydelse. Frukost lunch middag snacks nattamat.

 

Tips? Ju större butik desto större utbud. Av alla kedjor är Tesco eller COOP bäst enligt mig. En vinnande kombination är ägg-och-bacon-sandwich, en påse jordnötspopcorn och en cola med körsbärssmak om det finns. Nom nom.

 

9. Primrose Hill

 

Vad?  En kulle som levererar en grymt fin utsikt över hela London Skyline. Högst upp finns utkiksplats och bänkar.

 

Var? I norra delen av Regent's Park. Närmsta tunnelbanestation är Chalk's Farm vid Camden vartifrån det tar ungefär 10-15 minuter att gå.

 

När? Oviktigt, fungerar alltid. Är dock som det mesta utomhus betydligt roligare vid fint väder, men jag första gången jag var där var det cirkus åtta grader varmt och allmänt grått, och det var väldigt okej ändå.

 

Tips? Köp med mat från Camden Market och ha picknick i sluttningen tillsammans med kärleksparen, intervall-löparna, kompisgängen och barnkalasen. Strosa sedan ner och ta hela Regent's Park när ni ändå är i området, Londons bästa park. 100 gånger mysigare än Hyde.

 

 

10. Neal's Yard

 

Vad?  En liten gränd mitt i Covent Garden. Full av färg, caféer, vegetarisk mat och alternativa skönhetsbutiker. Lika skönt att ta en matpaus i, som att enbart gå igenom för att få lite variation bort från områdets lyxiga butiker och franska restauranger.

 


Var? Gå på Long Acre (precis utanför CG's tunnelbanestation) och ta vänster in på Neal Street. Gå förbi det stora Urban Outfitters, Lee och size?, fortsätt in på Shorts Gardens och håll sedan utkik efter en skylt till höger som leder vägen rätt. Det är inte något stort område, men himla mysigt.

 


När? Alla tider är bra, men som på alla andra platser med någon typ av mat-utbud blir det alltid trängre framåt lunch och kväll. Det har ju dock sin charm det med.

 

Tips? Enligt säkra källor ska det finnas magiska stenugnsbakade pizzor att förtära här. Kan vara värt att ha i åtanke.

 

 

 

11. Natural History Museum

 

Vad?  Ett av Londons främsta museum som också kallas the Cathedral of Nature. Extremt maffig byggnad som bjuder på enorma samlingar exemplar från naturens alla olika avdelningar, från små små insikter till en blåvalsmodell i full storlek. Speciellt känt för utställningen om och med dinosaurieskelett. Gratis inträde!

 


Var? Cromwell Road. 5 minuters promenad från South Kensingtons tunnelbanestation. Omöjligt att inte hitta till eftersom skyltning finns prick överallt och det ligger strax intill såväl Science Museum som V&A.


När? Öppet alla dagar 10-17:50, minus julhelgen.

 

Tips? Missa inte Hinze Hall och passa på att titta lite extra på arkitekturen när en fått nog av däggdjur och småkryp. Det är helt galet fint.

 

 

 

 

12. Carnaby Street

 

Vad?  En av mina favoritgator i centrala London, perfekt att shoppa, äta och strosa på. Är långt ifrån lika stressigt som Oxford Street med alla dess stora flaggskeppsbutiker, utan har mer fokus på små men kända märken. Väldigt mycket hipster-varning med färgglada hus och alternativt utbud, som i övriga Soho. Här finns även Englands enda Monki!

 

Var? 5 minuter från Oxford Circus längs Regent Street eller Argyll Street + Great Marlborough Street.

 

När? Affärerna har generellt öppet till tidig kväll, runt sju- eller åttatiden, men restaurangerna desto längre. Även mysigt att bara svänga förbi om en är påväg hem eller har tid över.

 

Tips? Smit in på Kingly Court för en lyxig lunch eller finare middag. Utgörs av en svinmysig innegård med träbord och ljusslingor, inramad av tre våningar olika restauranger under öppen himmel. Utbudet sträcker sig från asiatiskt till karibiskt till amerikanskt och italienskt. Priserna är dock oftast i dyraste laget. Ingången finns precis efter Dr. Martens. Missa inte heller butikerna Brandy Melville (11 Foubert's Place) för apsnygga kläder och Pylones (28 Carnaby Street) för allt man inte visste att man behövde men plötsligt bara måste ha.

 

 

BUBBLARE!

  • Old Spitafields Market. Personligen har jag inte varit där men jag har fått väldigt många rekommendationer att åka dit. Får se om jag hinner göra ett besök denna veckan!
  • Hyr Santander-cyklar och se staden på två hjul. Finns parkerade för uthyrning lite överallt tillsammans med tydliga instruktioner hur en ska gå till väga. Överväg dock om ni vågar ge er ut i den riktiga trafiken inne i centrum eller om det kanske är tryggast att hålla sig en bit utanför de allra mest centrala delarna. Livsfarligt om man inte är van vid att räknas som ett fordon!
  • St. Christopher's Place. Mitt på Oxford Street finns en lila klocka precis utanför en smal, smal liten sidogata. Sväng in där och sluta upp i en lugn oas som känns mer än välbehövlig efter stressen på gatan utanför. Mängder av resturanger och caféer.

 

/ Emilia, driver bloggen Pezone

 

Sugen på en Lontondtripp? Här hittar du bästa priset på flygbiljetter 

Just nu har Hotels.com också sommarrabatt på en rad hotell i London. Du hittar dem här. 

 

DU KANSKE ÄVEN GILLAR: 
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via våra partners Momomdo/Zanox.
Gilla
Visa fler kategorier