Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Marina: En riktig jägare, älskar djur, natur och tar ansvar för helheten

Blogg.se 31/08
Marina får ofta frågan om hon tycker att det är roligt att döda djur på grund av att hon jagar. – För mig är inte jakt en våldsbenägen handling, svarar hon.

Varför jagar du?

Tycker du att det är roligt att döda djur?

Här berättar Marina varför hon tycker om att jaga. 

 

 

Marina: Mitt intresse för jakt och fiske har funnits med sen barnsben. Både min man och jag har alltid gillat att vara på havet och i skogen. Med honom har jag kunnat och får dela det jag brinner för. Vår första gemensamma jakthund, en finskstövare, tog vi redan i unga år.

 

Förr var jakten ett sätt att överleva. Idag är jakten ett sätt att komma nära naturen även ett viktigt element i viltvård syfte men också för att få föda. Många vilda djur skadar skog och grödor.

En balanserad jakt där viltstammarna hålls på en bra nivå är viktigt. Jag ser också jakten som motion, naturupplevelse, ren mat. En jägare som äter sitt eget villebråd behöver inte fundera på medicinerade djur och tillsatsämnen.


Jag är emot alla som beter sig som ”macho” i skogen. För mig är inte jakt en våldsbenägen handling. Jägare som jagar för att visa någon form av "manlighet", sånt gillar jag bara inte.

 

En riktig jägare, älskar djur, natur och tar ansvar för helheten. Och han, eller hon, gör detta året runt. Det handlar om aktiv natur- och viltvård. Dödandet i jakten är en naturlig del. Jag kan inte påstå att jag njuter av det. Respekten för livet och naturen finns där. Men följer jag lagen, regler känner jag att det är ok. 

 

Jag kan inte beskriva känslan efter att ha skjutit ett djur, lycka, vemod, glädje, vördnad och respekt för det fällda djuret. Så egentligen är det inte skottet i sig – avlivandet – som lockar, det är upplevelserna och äventyret i skogen.  

 

Jakten ger upplevelser. Det är därför vi jagar, och då har jag ännu inte berättat vilken känsla det är att servera något man själv skördat. 

 

Jag respekterar de som inte gillar jakt. På samma gång blir jag arg över att det finns de som äter kött som har blivit jagat och skjutit – och så är de ändå emot jakt.


Etiska regler för jägaren: Skjut bara på sådana avstånd som är säkra för dig och bara på vilt som du med säkerhet har identifierat. Åsamka inte viltet onödigt lidande. Gör ditt yttersta för att hitta och ta vara på skadskjutet eller skadat vilt. Respektera ditt byte och behandla det med respekt." ( Finlands viltcentral)

 

/ Marina Rintamäki

Du kan läsa hela hennes blogginlägg om jakt och fiske här

Har du ett debattinlägg som du skulle vilja få publicerat? Skicka in det till oss härHåller du med?
 


DU KANSKE ÄVEN GILLAR: 
Gilla
Visa fler kategorier