Äggfria maränger - med oväntad ingrediens

Maränger utan äggvita? Det går faktiskt och smakar minst lika bra som vanliga. Bloggaren och Hela Sverige Bakar-vinnaren Caroline Ahlqvist tipsar om en vegansk variant med en ägg-stremt oväntad ersättare.


Äggfira maränger, det går väl inte?
Johodå, det får fint!
Den överraskande ersättaren heter kikärtsspad.
Förvara dem sedan i en tät burk i rumstemperatur och de håller i flera månader.

Caroline Ahlqvist, Älska att baka, tipsar om detta spännande recept. Hon använder sig av kikärtsspad vilket passar både äggallergiker och veganer. Visst är det bra? Det tycker vi också! Smakar riktigt bra, precis som vanliga maränger.


Superfina och söta maränger.


För cirka 100 stycken behöver du:

Kikärtsspad från en 400 gram burk
1.5 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk citronsaft

1. Sila kikärtorna så spadet rinner ner i bunken. Vispa spadet på hög effekt tills det blir ett tjockt vitt skum.

2. Fortsätt vispa och tillsätt citronsaft, vaniljpulver och sockret lite i taget. Vispa på tills marängen är blank och bildar toppar. Du ska kunna hålla bunken uppochner utan att det rinner ut smet.

3. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 75-90 min tills de känns torra och lossnar lätt från bakplåtspappret.

Förvara i en tät burk i rumstemperatur. Håller i flera månader.

Häll av kikärtorna och fångar upp spadet.

 

Orolig för att det ska lukta och smaka av kikärtorna? Var inte det, det försvinner i ugnen. Bra va?!


Titta vilket härligt fluff! Precis som med vanliga maränger.

 

  

stats