Skapa blogg Logga ut
Skaffa PRO Stil My Everyday Ruff Diamonds Foodie Bloggspaning Tjäna pengar på bloggen Få publicitet Kundtjänst

Veckans blogg: LCHFingenjören

Elin 17/08
Vi riktar denna vecka strålljuset mot härliga My Westerdahl. Hon berättar om sitt sockerberoende, hur hon har gått ner hela 80 kilo och att hon har haft en stor crush på Carl Bildt när hon var liten.

Tjena hej My. Kul att ta ett snack med dig, jag har följt din resa länge – både på Instagram och bloggen. Varför började du att blogga?

– För att jag gått ner 80 kilo och hade tackat nej till magoperation och ville visa andra hur de skulle göra och ändå slippa opereras.

 

80 kilo. Det är inte dåligt det. Hur har du gjort? 

– Jag har ätit enligt LCHF, där man får äta sig mätt och belåten och gå ner i vikt på köpet. Många tror att LCHF handlar om att äta smör med sked, men det handlar om att äta som urmormor gjorde. Naturliga oprocessade råvaror utan höga halter sockerarter.

 

 

Läs inlägget om hennes tonår här. 

 

Vad är största skillnaden från då och nu - förutom vikten? 

– Jag hade varken gymnasiebetyg eller självkänsla. Dessutom var jag sjuk jämt i astma, allergier och ständiga förkylningar. Jag mådde kass hela tiden. Idag är jag civilingenjör, endast besökt akuten en gång på 5,5 år och har en självkänsla av pansar. Förut åkte jag in akut minst en gång i månaden.

 

Vad var svårast? 

– Att alltid säga nej. Som sockerberoende kan jag inte bara ta en kaka på mormors kalas. Jag kan inte bara ta en piggelin eller en macka. Då tappar jag kontrollen helt och börjar droga i veckor. Det tog flera år innan jag insåg att nolltolerans är det enda som fungerar för mig. Men det är ju ingen som säger till en alkoholist att de bara ska dricka en glas vin, där vet alla att det är nolltolerans. Lika lite ska man truga en sockerberoende.

 

 

Har bloggen förändrats sedan du startade den?

– Ja, brutalt. I början var det en viktnedgångsblogg, men nu handlar den mest om hur man fightas mot sitt sockerberoende, bygger en stadig självkänsla och älskar sin kropp "trots" att man är större.

 

Vilka bloggar följer du?

Martinas.nu & Kostdoktorn.se

 

Vad är det bästa och sämsta med att blogga?

– Bästa är att jag får chansen att påverka andras liv genom att våga prova LCHF ihop med mental träning. Förhoppningsvis har jag hjälpt människor att få ett friskare liv. Det som är sämre är att det tar mycket tid, tid som kan vara svårt att få ihop när jag både pluggade och jobbade samtidigt.

 

När du startade bloggen, trodde du att den skulle bli så här populär?

– Jag tror alltid på det jag ger mig in på, annars gör jag det inte.

 

Har bloggen öppnat dörrar som du inte skulle ha fått utan den?

– Ja. Jag har fått vara med i massa roliga tidningar, skriva krönikor och varit korad till årets föreläsning 2014. Fantastiska möjligheter!

 

Du skriver en hel del om beroende. När insåg du att du hade ett sockerberoende?

– Jag insåg det efter jag startade bloggen. Jag visste innan att jag hade ett osunt förhållande till socker, men det var inte för än jag fallit rejält i sockerträsket som jag insåg att jag var riktigt sjuk.

 

Hur vet jag om jag är sockerberoende eller om jag bara är lite förtjust i sött. Var går gränsen och finns det några varningstecken?

– Det är när sockret både får fysiska, psykiska och andliga konsekvenser. Man sjukanmäler sig från jobbet, isolerar sig från vänner och hela dagarna går åt att fantisera och/eller att äta socker.

 

Vad kan en göra åt det?

– Man klarar inte detta själv. Det finns 12-stegsprogram och utbildade sockerterapeuter att få hjälp av. Det är även nyttigt att läsa min blogg där jag delar med mig av misstag och ärliga historier om mitt beroende. Genom att lyssna och kontakta andra, blir vi friskare. Första steget är att erkänna sitt missbruk, andra steget är att ta bort allt ur maten som triggar oss att äta för mycket, exempelvis socker, gluten, stärkelse.

 

Vilka inlägg brukar du få mest positiv uppmärksamhet av?

– Jag får ofta positiv uppmärksamhet av när jag är helt ärlig och öppen och berättar om mitt allra innersta. Det som är svårt och jobbigt. Jag tror att människor överlag är jäkligt trötta på all yta och alla som framställer sina liv som perfekta. För det är bara bullshit. Man censurerar det som är jobbigt och photoshoppar det som är bra till ännu bättre. Jag har inga problem att dela med mig av mina misstag och svårigheter utan gör allt jag kan för att få hjälpa andra att ta sig igenom sitt sockerberoende.

 

Du skrev att LCHF gjorde att du kunde uppnå din dröm att bli ingenjör, berätta...

– Jag hade inga gymnasiebetyg när jag tog studenten. Var sjuk jämt och orkade inte koncentrera mig i längre perioder. Jag hoppade på folkhögskola för att plugga upp betygen men var lika sjuk och frånvarande även där. När det var tre månader kvar av utbildningen började jag på LCHF och hamnade snart i ketos, det vill säga fettdrift, och fick sån energi att jag kunde tenta av tre år på tre månader. Jag hade inte ett enda fel på ett enda prov och kunde därefter söka in till min drömutbildning.

– Under min 5-åriga utbildning har jag inte haft en enda omtenta och haft riktigt bra betyg. Under våren gjorde jag min E-uppsats samtidigt som jag jobbade och fick ändå högsta betyg och har blivit nominerad till tre olika stipendier. LCHF gör att man orkar koncentrera sig längre och får en ökad uthållighet eftersom fett är en mycket effektivare energikälla än kolhydrater som ställer till det för blodsockret. När blodsockerkurvan är jämn mår vi bra. Bakterier äter också socker, utan socker i systemet blir vi aldrig eller sällan sjuka.

 

Vad är dina planer för hösten?

– Jag och min man flyttar till Göteborg i september där våra familjer bor. Jag ska börja jobba som civilingenjör där och planerar att börja föreläsa igen.

 

Berätta tre saker om dig själv som de flesta inte vet:

– När alla andra var kära i Nick från Backstreet Boys när jag var liten, så var jag kär i Carl Bildt. I stället för hudkräm använder jag kokosfett och jag städar lägenheten helst varje dag, men begränsar mig till varannan.

 


 

Ja, som du säkert redan har förstått efter att ha läst denna intervju så är denna Carl Bildt-vurmande böna helt fantasisk. Och du måste börja läsa hennes blogg, om du inte redan gör det.

 

Här hittar du LCHFingenjörens blogg

 

Gilla
Visa fler kategorier