3 enkla och goda recept på kakor
Höstmörkret har lagt sig över landet. Vad passar du bättre att stanna inne och baka supergoda kakor? Här är 3 enkla recept på 3 olika kakor.
Chocolate Chip Cookies
Ingredienser:
- 125 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl farinsocker
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 150 g mörk choklad eller chokladknappar
Såhär gör du:
- Värm ugnen till 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker i en stor skål tills det blir ljust och poröst.
- Vispa ner ägget och vaniljsockret tills allt är ordentligt blandat.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål.
- Häll ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör om tills degen precis går ihop. Tillsätt sedan den hackade chokladen eller chokladknapparna och blanda försiktigt.
- Rulla små bollar av degen (cirka en matsked per kaka) och placera dem på bakplåten med lite mellanrum mellan varje.
- Grädda kakorna i ca 10-12 minuter, eller tills kanterna blir gyllenbruna. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka i mitten – de stelnar när de svalnar.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt kakorna svalna på plåten i några minuter innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt. Klart!
Klassiska kolasnittar
Ingredienser:
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk ljus sirap
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Häll i smöret, strösockret, vaniljsockret och sirapen i en bunke och vispa tills blandningen blir jämn och krämig.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Häll sedan ner de torra ingredienserna i smörblandningen och arbeta ihop allt till en mjuk deg.
- Dela degen i två delar och rulla varje del till en längd, ungefär lika lång som plåten. Placera längderna på plåten med lite mellanrum emellan. Platta till dem något med handen.
- Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
- Ta ut plåten och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt sedan kakorna svalna på plåten. Klart!
Syltkakor
Ingredienser:
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4,5 dl vetemjöl
- Hallonsylt eller jordgubbssylt (eller annan sylt du gillar!)
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda smöret, strösockret och vaniljsockret i en bunke och vispa tills blandningen blir ljus och porös.
- Rör ner vetemjölet i smörblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska hålla ihop men inte vara kladdig.
- Dela degen i små bollar, cirka en matsked per boll, och rulla dem släta. Placera bollarna på plåten med lite mellanrum mellan varje.
- Tryck ett litet hål i mitten av varje boll med tummen eller med ett skaft (t.ex. en träslev), och fyll hålet med en liten klick sylt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, eller tills de börjar bli gyllene i kanterna.
- Ta ut plåten och låt kakorna svalna en stund innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt. Klart!