- Foto: Unsplash & Pexels

3 enkla och goda recept på kakor

Höstmörkret har lagt sig över landet. Vad passar du bättre att stanna inne och baka supergoda kakor? Här är 3 enkla recept på 3 olika kakor.


Chocolate Chip Cookies

Ingredienser:

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g mörk choklad eller chokladknappar

Såhär gör du:

  1. Värm ugnen till 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker i en stor skål tills det blir ljust och poröst.
  3. Vispa ner ägget och vaniljsockret tills allt är ordentligt blandat.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en separat skål.
  5. Häll ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör om tills degen precis går ihop. Tillsätt sedan den hackade chokladen eller chokladknapparna och blanda försiktigt.
  6. Rulla små bollar av degen (cirka en matsked per kaka) och placera dem på bakplåten med lite mellanrum mellan varje.
  7. Grädda kakorna i ca 10-12 minuter, eller tills kanterna blir gyllenbruna. Kakorna ska fortfarande vara lite mjuka i mitten – de stelnar när de svalnar.
  8. Ta ut plåten ur ugnen och låt kakorna svalna på plåten i några minuter innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt. Klart!

Klassiska kolasnittar

Ingredienser:

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Häll i smöret, strösockret, vaniljsockret och sirapen i en bunke och vispa tills blandningen blir jämn och krämig.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Häll sedan ner de torra ingredienserna i smörblandningen och arbeta ihop allt till en mjuk deg.
  4. Dela degen i två delar och rulla varje del till en längd, ungefär lika lång som plåten. Placera längderna på plåten med lite mellanrum emellan. Platta till dem något med handen.
  5. Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
  6. Ta ut plåten och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt sedan kakorna svalna på plåten. Klart!

Syltkakor

Ingredienser:

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • Hallonsylt eller jordgubbssylt (eller annan sylt du gillar!)

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda smöret, strösockret och vaniljsockret i en bunke och vispa tills blandningen blir ljus och porös.
  3. Rör ner vetemjölet i smörblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska hålla ihop men inte vara kladdig.
  4. Dela degen i små bollar, cirka en matsked per boll, och rulla dem släta. Placera bollarna på plåten med lite mellanrum mellan varje.
  5. Tryck ett litet hål i mitten av varje boll med tummen eller med ett skaft (t.ex. en träslev), och fyll hålet med en liten klick sylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, eller tills de börjar bli gyllene i kanterna.
  7. Ta ut plåten och låt kakorna svalna en stund innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt. Klart!
stats