Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Lista: Så äter du nyttigt och billigt – här är 10 billiga superlivsmedel 

blogg.se 11/07
Gott, nyttigt och väldigt billigt. Här är tio superlivsmedel som du kan bunkra upp på – utan att det gör stora hål i plånboken. Älskar sånt!

Många tror att nyttig mat är dyr, men det är helt fel.

Skippa alla hälsoguru-tips om kostsamma chiafrön, acaibär, spirulina.

Din vanliga mataffär är fullproppad med minst lika bra och betydligt billigare superlivsmedel.

Här tipsar hälsobloggaren Ann-Catrin om sina tio favoriter som är både bra för kroppen och plånboken. 

 

 

1. Pumpakärnor

Lika goda rostade som naturella strödda över chokladkakan eller gröten. Rika på nyttiga antioxidanter och mineraler och proteinhalten hör till den högsta bland frön. Pumpakärnor innehåller zink som främjar fertiliteten hos män. 

 

 

2. Linfrön

Dessa frön passar bra att strö över filen eller att ha i bröddegen. Linfrön håller magen i trim och är rika på bra fetter. De hjälper även kroppen att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. De har också GI-sänkande egenskaper och innehåller bra mängd av omega-3.

 

 

3. Röda linser

Röda linser är goda i soppor, grytor, pajer och i olika slags vegetariska biffar. De har ett högt innehåll av protein vilket gör dem till en bra proteingrund för veganer. De kolhydrater som finns är komplexa och tar tid att bryta ner vilket i sin tur innebär att vi håller oss mätta längre.

 

 

4. Nyponpulver

Glöm Aciapuver! Nyponpulver är något av det nyttigaste du kan äta. Proppfulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter, nypon innehåller faktiskt mer C-vitamin än några andra frukter och bär. Ifall du letar noga kan man ofta hitta nyponpulver i kiloförpackningar vilket gör dem otroligt prisvärda. Ann-Catrin köpte ett kilo nyponpulver för drygt 100 kronor – efter ett års användning är det fortfarande inte slut.

 

 


5. Fryst broccoli

Broccoli brukar kallas ”kungen av grönsaker” – med all rätta. Broccoli innehåller massor av nyttigheter som fibrer, C-vitamin, A-vitamin, K-Vitamin, B-vitaminer, zink, fosfor och fytonutrienter. Var inte rädd för att handla frysta grönsaker och bär – de är ofta mycket prisvänliga men framförallt innehåller de oftast MER näringsämnen än sina färska kompisar. Detta beror på att grönsakerna plockas direkt när de är färska och genomgår snabbfrysning vilket gör att alla näringsämnen bevaras.

 

 

6. Bönor – sojabönor högre proteinhalt än kött

Bönor är bra och prisvärd mat, både för miljön och för kroppen! Bönor kryllar av vitaminer, antioxidanter och kostfiber, men hälsofördelarna slutar inte där. Enligt ny forskning från Lunds universitet ökar bönor mättnadskänslan – och därmed förhindra att vi äter för mycket, samt påverka blodsockerkurvan positivt. Bönor har också ett lågt GI och är dessutom en oroligt bra proteinkälla. Exempelvis har torkade sojabönor högre proteinhalt än kött.

 

 

7. Kål – 50 öre per portion

Kål gör det möjligt att laga hälsosam och nyttig mat för extremt lite pengar. Kål av olika slag är alla riktiga hälsobomber. Kål innehåller också pektin som sänker blodsockret. Svensk vitkål är något av det billigaste du kan hitta i grönsaksdisken, mindre än 50 öre per portion behöver du betala för att maxa näringen till en pytteliten peng.

 

 

8. Bovete – ruggigt mättande 

Bovete påminner till sammansättningen om våra vanliga sädesslag, men hör till familjen örter. Detta gör att de även är naturligt glutenfria. Bovete är lättsmält och rikt på mineraler och antioxidanter. Örten är också en bra källa till B-vitaminer, kalium, magnesium och järn. Bovete mättar även effektivt, vilket gör det utmärkt som näringskälla om du vill gå ner i vikt.

 

 

9. Brännässlepulver – nässlan är bland de mest näringsrika som finns

Brännässlan kan göra ont när man bränner sig, men på insidan gör de ack så gott. Brännässlepulver är ett finmalt pulver och nässlan tillhör de mest näringsrika växter som finns! Ekologiskt nässelpulver innehåller syror, mineraler som kalium och kalicum, vitaminer, histamin, serotonin, antioxidanter, flavonoider, quercetin, rutin, aminosyror och proteiner. Särskilt rik är brännässla på mineralen järn och ämnet klorofyll. Brännässlapulver är enligt Ann-Catrin mycket mer prisvärd än exempelvis spirulina.

 

 

10. Frysta bär

Frysta bär är inte bara billigare än färska – de är också nyttigare enligt en stor norsk studie. Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter. Många bär har naturlig sötma och kräver inte mycket tillagning. Andra billiga och superbra bär i frysdisken är hallon, lingon, jordgubbar och vinbär. Nu under sommaren är det bara att plocka järnet i skogen – frysa in och njuta under de kallare månaderna. 

 

 

/ Ann-Catrin, Scandinavian Wellness, inlägget publicerades först här

 


Detta har Ann-Catrin utgått ifrån när hon tagit fram dessa livsmedel: prisvärdighet, näringsinnehåll samt hur länge livsmedlet räcker. Bilder: Scandinavian Wellness + Pixabay.com



Vad tycker du om listan?



DU KANSKE ÄVEN GILLAR: 

Gilla
Visa fler kategorier