Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Så startar du en egen podd – steg för steg

01/11
Drömmer du om att starta en podcast? Vi berättar hur du gör!
1. Bolla fram en bra idé
Vad ska podden handla om? Ta er idée några extra varv så ert tema blir genomtänkt.

2. Välj namn
Ett bra namn är a och o i poddvärlden. Tänk på att det ska representera det er podd kommer handla om – men försök att inte välja ett namn som ha en supersmal nish.

3. Ta en bra poddbild
Poddbilden är nästan lika viktig som namnet. Se till att den är snygg och proffsig så lyssnare lockas.

4. Spela in
Ni behöver inte ha proffsutrustning. Investera i mikrofoner eller kör med mobilerna i början. Tänk på att spela in i ett ljudisolerat rum. Häng upp täcken i rummet ni ska spela in i eller sätt er i bilen.

5. Klipp
Det finns massor av gratis program att klippa er podd i. Googla runt efter ett program som passar er. Ni kan använda er av ett gratis musikbibliotek för att fixa en bra jingel. Tänk på att se över vilka regler som gäller så ni inte gör intrång på skaparens rättigheter till musiken.

6. Få ut podden
Sedan är det alltså dags att få ut podden till allmänheten. För att få upp den på iTunes behöver du ladda upp din fil på en sajter som erbjuder just detta. Exempelvis Acast, Libsyn, SoundCloud, PodBean. Det kan kännas lite klurigt men när du väl har fått upp första avsnittet så kommer det gå lättare nästa gång. 

7. Få spelningar
Dela podden överallt, tipsa tidningar, bjud in gäster, pusha pusha pusha! Lyssnare kommer inte trilla in av sig själva i början. Du måste locka in till lyssning ofta med alla medel som går.

Är podden en av många idéer du vill ta tag i? Se fem peppiga poddar om karriär och personlig utveckling i videon nedanför.

Gilla
Visa fler kategorier