Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Linnea: "Jag minns nästan ingenting av hösten innan sjukskrivningen, jag gick på autopilot och försökte bara ta mig igenom dagarna." 

blogg.se 26/02
Denna vecka blandar vi högt och lågt med veckans bloggare! Bland annat pratar vi om varningsklockor kring utbrändhet, tips mot ångest, bästa presenten hon fått och hur man startar veckan på bästa sätt.

I Linneas blogg skriver hon mycket om sitt utmattningsyndrom och vikten av återhämtning.

Vi får många tips gällande just hälsa och välmående.

Det här ska vi prata mer om! Men också om roliga saker som bästa presenten hon fått och vad som gör henne glad! 

 

Hej Linnea! Vill du berätta lite om dig själv och din blogg?
– Jag är 35 år, bor i Örebro med min man och två barn som är 10 och snart 13 år gamla. Jag startade bloggen när jag nyligen blivit sjukskriven på grund av stress och utmattningssyndrom. Mycket har handlat om just det; min sjukskrivning, återgång i arbete och nu fokuserar jag mycket på hälsa, välmående och hur vi ska göra för att inte bli sjuka av stress.

 

I det här inlägget berättar hon hur utmattningen påverkat familjen.

 

Det är viktiga ämnen att prata mer om tycker jag. Vad gör du för att starta veckan på bästa sätt?
– Jag börjar redan kvällen innan med att se över veckan som kommer, vad jag behöver komma ihåg och om något speciellt händer. Måndagar känns alltid som en nystart för mig, jag släpper föregående vecka och startar med veckans första kopp kaffe och tar allt därifrån. 

I naturen trivs hon väldigt bra!

 

Den där nystartskänslan på måndagar är underbar tycker jag! Du sa precis att du skriver en hel del om din utmattning i bloggen, vill du berätta lite mer om det?
– I december 2015 nådde jag en slags punkt då jag inte kunde ta ett steg till. Kroppen orkade inte och jag hade stora problem med koncentration, minne och kände mig inte närvarande i livet alls. Jag kontaktade sjukvården och där började min sjukskrivning. Som för många andra började utmattningen långt innan, det smyger sig på. Jag minns nästan ingenting av hösten innan sjukskrivningen, jag gick på autopilot och försökte bara ta mig igenom dagarna. Mycket var kopplat till mitt arbete och min arbetsmiljö som idag är mycket bättre än innan.

 

Om någon som läser själv lever ett himla stressigt liv, finns det några riktiga varningsklockor du kan nämna?
– Ja, men det är svårt eftersom symtomen ofta är diffusa och varierar. Sömn är superviktigt. Om sömnen inte funkar är det en stor varningsklocka! Återkommande huvudvärk kan vara ett annat, vissa får problem med magen. Känslor som oro och ångest, problem med koncentration och minne till exempel. Vifta inte bort det, om du inte känner dig som dig själv - se det som en varningsklocka.

 

Här har Linnea har skrivit ett bra inlägg med tips på hur man kan minska sin stress och oro.

 

Vilka är de största förändringarna och handlingarna du gjort, eller gör, för att må bättre?

– Jag har lärt mig att lyssna in min kropp och mina behov och försöker anpassa mig efter det. Vila när jag behöver vila, vara social eller ensam beroende på hur jag mår, stänga ner sånt som tar energi och lägga till det som ger. Jag mediterar regelbundet och har tränat mig på att vara snäll och förlåtande mot mig själv. Jag kommer inte kunna ta bort all stress i livet, men jag kan ändra på hur jag ser på mig själv och tar hand om mig själv när jag utsätts för den.

Här kan ni läsa hur meditionen förändrat hennes liv!

 

Vad gör dig riktigt glad och får dig att må bra?

– Min familj, på riktigt! Vi har så spännande samtal hemma och är ute i naturen på äventyr så ofta vi kan. Mår också bra av att måla, då hamnar jag ofta i flow vilket är helt fantastiskt! Annars choklad, yoga, fota och naturen.

Fikapauser är också bra för själen tycker jag!

 

Vad är den finaste presenten du fått?
– Jag fick min digitala systemkamera av familj och släkt när jag fyllde 30, den har jag använt till tusentals bilder sedan dess och den startade igång en lavin av kreativitet i mig som jag tidigare hållit tillbaka.

 

Underbart! Dina naturbilder speciellt är så himla fina! Vi avslutar med en Värvet-fråga; vill du rekommendera något?
– Ja!! Att stanna upp här och där i vardagen och bara uppleva det som händer, känns, hörs och finns runt dig och se det för vad det är. Att inte skjuta upp livet till ”senare" utan att vara i det just nu, även när det inte är toppen. Det är i de pauserna vi oftast hittar guldkorn, lösningar och idéer.

 

Tack för så himla kloka ord och för att du skriver om ett så viktigt ämne, tror många blir hjälpta av det. Lycka till med allt i framtiden!

 

Här hittar ni Linneas blogg!

 

KANSKE GILLAR DU OCKSÅ:

- Vännerna överlevde cancern, hör deras historia här!

- Saker som förändras efter att du fått barn.

- 5 tips till bättre psykisk hälsa! 

- "Sluta förminska psykisk ohälsa!"

- Ord till er som mår dåligt psykiskt.

Gilla
Visa fler kategorier