Fashion by Elin tipsar om hur du får fler följare på instagram. "Syns inte kontot, finns det inte – tyvärr."

Så fick modebloggaren 46,000 instagramföljare

Publicerad 16 okt 2015, 09:10
Mode & skönhet

 


När startade du ditt instagramkonto?

 – Jag fick lov att bläddra igenom kontot och titta upp när den första bilden publicerades, ha, ha. Den första bilden lades upp för cirka tre år sedan men har ”instagrammat” aktivt i drygt ett år. Med aktivt syftar jag på en kontinuitet i mitt publicerande av bilder. Vid den tidpunkten hade jag cirka 2,000 följare som sedan ökat i och med min "satsning" på instagram. 

 


Hur många följare har du på instagram?

– I skrivande stund har jag cirka 46 000 följare. Galet trevligt! Får passa på att tacka alla som följer mig varje dag som ger mig så mycket kärlek. Tänk vad fina personer det finns världen över.


Hur gjorde du för att få så många följare?

–Jag har valt att satsa på kvalité och väljer noggrant ut vilka bilder som läggs upp, vilket förmodligen är en bidragande orsak till ökat följarantal. Tanken är att instagram ska vara ett smakprov gällande vad bloggen erbjuder. Om tio bilder läggs upp på bloggen hamnar i regel en eller två i instagramflödet. Ibland publicerar jag även bilder unikt för instagram. Medlen ska inte konkurrera utan komplettera varandra. En annan del som hör ihop med kvalité är all den tid som läggs ner på fotografering, redigering m.m. Detta är något som antagligen gör kontot intressant. Jag ger järnet helt enkelt, ger mig aldrig när jag brinner för något!


Vilka hashtags fungerar bäst?

– Oj, svår fråga. Vet att många använder populära hashtags för att för stunden få fler likes. Det kanske fungerar ett tag. I längden skulle jag rekommendera att använda lite färre hashtags som passar till den bild som läggs upp. Är det en outfitbild så är taggar som ”ootd” ”outfit” ”todayslook” ”blog” ”dagensoutfit” bättre än taggar som ”tagforlikes” etc, haha.


Vilka instagramkonton följer du?

– Jag följer personer som står mig nära, inspirerande foto- samt modebloggar – stora som små. Ett flertal personer hittar jag genom @lookbook som genererar inspiration från mängder av människor världen över. Gå in där om du exempelvis vill hitta nya följare i mode-/fotokategorin!

 

Här är Elins bästa tips!

1. Satsa på kvalité där de flesta bilder är tagna med kamera framför mobil – tänk på att flödet måste vara lockande.

2. Ett lockande konto är för mig nischat, kreativt samt unikt. Detta genom att personen/personerna bakom har en känsla för foto som gör att bilderna sticker ut inom sin kategori. 

3. Ha en iögonfallande helhet. Tänk på hur kontot av bilder ser ut när besökare klickar sig in. Variera bilderna! Ha inte flera selfies, mat- eller naturbilder på raken utan växla. Min grundregel är att bilder som är placerade bredvid eller under/över varandra inte får vara för lika gällande motiv och perspektiv, inte för många ”närbilder” i närheten av varandra. Bilder som är lika och befinner sig diagonalt ”stör” inte på samma sätt.

4. Var aktiv med att gilla och kommentera. Syns inte kontot, finns det inte – tyvärr. Spelar ingen roll hur fina bilder som läggs upp om ingen vet att det existerar. Så marknadsföring är även viktigt, vilket jag tycker många instagramtipsare glömmer av att meddela. Work hard!

5. Uppdatera instagram dagligen men max 1-3 gånger/dag. Läggs bilder ut för sällan tröttnar anhängare, pumpas för många bilder ut dagligen tröttnar de också. Hitta en balans och låt ingen glömma bort dig!