Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Evah: Säger du till överviktiga personer att inte äta? Det här är riktat till just dig

Evah Åberg 18/09
Vad tänker du när du ser en överviktig person? Kanske har du fördomar om att personen aldrig tränar och bara äter fel mat. Men är det verkligen bara överviktiga personer som lever ohälsosamt?
Vem är mest ohälsosam: En överviktig person eller en person som inte är det?
Många väljer kanske det första.
– H
ur vet du att den där smala personen lever sunt? Hur vet du att personen inte trycker i sig godis och skräpmat varje dag, men har svårt för att gå upp i vikt så därför syns det inte? frågar Evah. 

 


Evah: Vad är din första tanke när du ser en överviktig människa? Är det kanske: "Alltså, den där människan borde gå till gymmet och sluta trycka i sig massor av pizza på soffan! Det är ju inte hälsosamt att vara överviktig!"? Är du kanske en sådan person som skriver/säger till överviktiga människor: "Du borde inte äta den där bullen, tänk på din vikt och bli mer hälsosam istället!"? Det här inlägget är riktat till dig.ur vet du att den där smala personen lever sunt? Hur vet du att personen inte trycker i sig godis och skräpmat varje dag, men har svårt för att gå upp i vikt så därför syns det inte?


Om du är en sådan person som kan skriva/säga sådana saker till en överviktig människa som du inte har en aning om hur den lever, skulle du göra samma sak med någon smal/normalviktig person? Jag tror faktiskt inte att du skulle det. Men hur vet du att den där smala personen lever sunt?

Hur vet du att personen inte trycker i sig godis och skräpmat varje dag, men har svårt för att gå upp i vikt så därför syns det inte?

Om du ska predika för överviktiga människor ska du väl predika för alla då eftersom även den smalaste människan med hög ämnesomsättning kan äta otroligt onyttigt och kanske inte motionerar alls, vilket faktiskt är enormt farligt det också.


Du har inte en aning om hur den där överviktiga människan du ser på bussen lever. Du har inte en aning om hur en där smala människan du ser på Ica lever. En överviktig person kan fortfarande äta sunt och motionera, men att personer lider av en sjukdom eller går på medicinering som påverkar ämnesomsättningen. Vad ska då den överviktiga göra för att passa in i din mall som "hälsosam"?

Att vara smal innebär inte alltid en sund livsstil och att vara överviktig innebär inte alltid en osund livsstil. Allt är inte alltid som det ser ut och vi måste sluta tro att vara smal är det enda rätta. Sluta inbilla dig att du ber den där överviktiga personen du inte känner att avstå en bulle och börja leva hälsosamt på grund av omtanke. Du hjälper ingen genom att fat shama. Självhat är aldrig lösningen och självhat gör inte en människa frisk. Fat shaming och body shaming över lag gör ingen frisk eller mer hälsosam.

 

Vi är alla byggda på olika sätt och har olika förutsättningar, så innan du dömer någon annan, ta en titt på dig själv och fråga dig själv om du är så perfekt som faktiskt dömer någon utan att ha alla kort på borden.



/Evah Åberg

Texten publicerades först på Evahs blogg



Håller du med?



DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Gilla
Visa fler kategorier