Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Bloggaren: "En påse ändrar inte vem du är"

blogg.se 18/05
Allt går om man vill – Matilda Ahdrian låter inte en stomipåse hindra henne från att leva livet fullt ut.

En stomipåse på magen hindrar inte Matilda från att resa jordet runt.

På sin blogg delar hon med sig av sitt liv med påsen som hon har döpt till Gunnar. 

 

Hur är läget?

– Läget är bra! Är på plats i Göteborg och har paus i solen, så det är inte mycket att klaga på. Riktigt bekväm i friheten som student!

 

Berätta, vem är du?

– Jag är nog en rätt positiv tjej som läser till civilekonom i Halmstad men hör hemma i Göteborg och har därför en dragning till staden som gör att det blir en hel del turer fram och tillbaka. 

 

Varför började du blogga?

– Jag började för drygt fyra år sedan, mest som en dagbok för mig själv, för att kunna komma ihåg vad jag har gjort om dagarna. Sedan så ändrades livet en aning och det blev en naturlig väg att dela med sig av det på bloggen.

 

Läs inlägg: Sista ord om sjukhuset

  

Vad kan vi läsa om i din blogg?

– Mestadels om min enkla vardag, från skola till resor. Men givetvis om livet med en stomipåse på magen, för det är en stor del av vem jag är! Försöker visa en positiv sida av livet och att man kan se det ljusa i jobbiga situationer.

 

Hur fick du stomi?

– Jag har från början sjukdomen Ulcerös Colit, kronisk inflammation i tjocktarmen. Sjukdomen hölls under kontroll under de första två åren men till slut så hjälpte inte medicinerna längre. Efter att ha testat alla behandlingar som fanns och två månader inlagd på sjukhuset med hög feber blev det tills lut akutoperation. Så nu har jag varit utan tjocktarm i tre och ett halvt år.

 

Hur är det att leva med stomi?

– Det är förvånansvärt mycket smidigare än vad jag hade väntat mig innan jag blev opererad. Jag lever i princip som vem annan som helst. Lite extra tid att byta påsar etcetera, men förutom de ljud den gör ibland är det inget som märks i min vardag.

 

 

Läs inlägg: Gunnar fyller 3

 

Varför fick påsen heta Gunnar?

– Ha, ha jo, men jag har haft en tendens att döpa saker sen jag var liten, till exempel heliumballonger. Så att döpa tarmen som skulle vara med i några år var självklart och namnet var det första som ploppade upp i huvudet när jag vaknade i narkosen. En gång döpt så kan man inte byta namn!

 

Har du lärt dig någonting/fått någon insikt sedan du fick stomi?

– Jag har nog fått förstå mer på riktigt att allt blir vad man gör det till. Att man tjänar otroligt mycket på att vara öppen med sin situation istället för att försöka dölja en del av sig själv. Inställningen till nya utmaningar, som för mig varit att göra nya saker med stomi, som att resa jorden runt, blir det bästa möjliga om man gör sitt bästa.

 

Vad skulle du vilja säga till andra som lever med stomi?

– Att vara stolt över sig själv. En påse förändrar inte vem du är och den har antagligen hjälpt dig från en jobbigare situation så att vara "arg" på den hjälper inte. Jag önskar att alla med stomi, eller något annat ovanligt eller utstickande, inte låter det hindra dem från att leva livet. Du har en erfarenhet som de flesta inte bär med sig, så gör något bra utav det.

 

Berätta om din jorden runt-resa!

– Oj, ja det var en fantastisk resa i tre månader. Jag och en vän åkte runt jorden med en rutt - Los Angeles - Fiji - Nya Zeeland - Australien - Hong Kong. Jag är så glad att jag gjort det, trots att jag helst inte bor i en ryggsäck så länge igen. Det var en blandad resa. På Fiji volontärarbetade vi med barn, på Nya Zeeland var det mest upptäcka och aktiviteter medan Australien gav ett lugnare sol-bad-liv. Det finns så mycket fina platser att se och Nya Zeeland är ett av de länderna som är så coola!

 

Läs inlägg: Bildresa genom Australien

 

Vad drömmer du om just nu?

– I framtiden är mina drömmar att kunna vara entreprenör i flera olika kategorier, få möjligheten att resa mycket i jobbet, kanske ha någon anknytning till New York? Men egentligen vill jag stanna i tiden och inte bli äldre nu. Så lite närmare så önskar jag mig en fantastisk sommar efter första året på högskolan. En sommar med de där riktiga kvällarna och bara få må bra!

 

TVÅ POPULÄRA INLÄGG:

 

Gilla
Visa fler kategorier