Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Bygg en charmig odlingslåda av en lastpall

blogg.se 26/05
Drömmer du om ett jordgubbsland på terrassen eller en egen örtodling på balkongen? Eller du kanske helt enkelt bara vill förnya din trädgård? Då kommer det här projektet passar dig.

Lastpallar är sjukt snygga att inreda både hemmet och trädgården med.

Med 13 enkla steg kan du förvandla en vanlig lastpall till en snygg planteringslåda.

Det tar bara en halv dag och kostnaden är verkligen minimal!

 

 

1. Hitta en lastpall och några brädor.

 

2. Slipa kanterna.

Man behöver inte vara så noggrann men det är ju trevligt om man inte får stickor i fingrarna när man ska skörda sina jordgubbar eller örter sedan, så lite behöver man i alla fall sandpappra.

 

3. Såga till tre stycken brädor som är lika långa som lastpallen.

En normal lastpall är 120 cm, men det är bra att mäta för säkerhets skull eftersom lastpallar ofta är väldigt ojämna.

 

4. Spika fast brädorna så att planteringslådorna får en botten.

 

5. Täpp till mellanrummet i odlingslådorna.

Fyra av odlingslådorna (alla utom de nedersta) kommer att få ett väldigt brett mellanrum mellan bottnen och den bakre väggen, så jag valde att täppa till hålet genom att spika fast en itusågad bräda som kil. Det går säkert också att sätta plast inuti odlingslådan om man hellre vill göra det. Eller så kan man strunta i det här steget och hoppas på att planteringsjorden inte läcker ut...

 

6. Borra några hål i odlingslådornas botten.

Min odlingslåda ska stå ute på terrassen, och jag vill ju inte att växterna ska drunkna ifall det börjar ösregna, så några små hål för vattnet att rinna ut genom är bra att ha i bottnen.

 

7. Måla!

Jag målade allt utom insidan av själva lådorna. Eftersom jag målade med en utomhusfärg som jag inte är helt säker på att är giftfri så tänkte jag att det är säkrast att inte ha någon färg där saker som jag tänkt äta ska växa.

 

8. Låtsas att du är med i Äntligen Hemma.

Jag målade allting ett varv, lät lastpallen torka och målade sedan ett varv till för att få färgen heltäckande. Under tiden som man målar kan man med fördel låtsas att man är programledare i Äntligen Hemma.

 

9. Måla två stycken klossar och spika fast dem på undersidan av lastpallen som fötter.

Det här behöver man inte göra om lastpallen ska stå på en balkong där det inte blåser, men jag tyckte att lastpallen kändes så ostabil att den lätt hade blåst omkull på terrassen. Den fick alltså fötter att stå på.

 

10. Plantera örter.

I min lastpall växer nu gräslök, basilika, persilja och oregano. Bara det blir lite varmare på nätterna tänkte jag fylla på med dill också.

 

11. Plantera jordgubbar.

Mmm, håll tummarna för att sambon och jag får skörda solvarma polkajordgubbar i sommar!

12. Plantera smultron.

Min kompis Sara hade en hel drös med smultronplantor som hon ville bli av med, så jag stack dit och grävde upp ett gäng plantor på direkten. Hoppas nu bara att smultronplantorna börjar trivas här i lastpallen. Några av dem har redan börjat blomma, så det bådar i alla fall gott.

 

13. Njut av åsynen av ditt hemmabygge.

Det allra bästa är förstås att det går så lätt att flytta på hela odlingsanordningen. Jag är nöjd, sambon är nöjd och katterna är nöjda. Finfint!


Detta DIY-tips kommer från denna grymma blogg

 

Inreder du med lastpallar?
 

Tycker du om inredning? Här är några länkar du bör kolla in isåfall!
Gilla
Visa fler kategorier