Topplista Upptäck
Skapa blogg Logga ut
Topplista Upptäck Skapa en Blogg Skaffa PRO Logga in Kundtjänst
Aktuellt
#intimtmedLN

Så här gör du: Somrig semla med jordgubbar

blogg.se 12/06
Här har vi en egenskapad variant på somriga semlor, även kallat Somlor. Det ser underbart gott ut och vad passar inte bättre än en somrig semla nu när sommaren är här?

Det finns många olika åsikter om semlor, antingen hatar man det eller så älskar man det.

Men den här somriga semlan kan man ju inte bara undgå att smaka på!

Bjud hem dina vänner eller din familj och låt dom smaka på den här underbart goda jordgubbs-semla.

 

INGREDIENSER

8-10 bullar

 

25g jäst

50g smör

1,5dl mjölk

0,25tsk salt

0,5 tsk mortlade kardemummakärnor

0,5dl strösocker

0,25tsk hjorthornsalt

Vetemjöl tills degen känns smidig, brukar aldrig mäta upp, men runt 5dl

 

Ugn 250 grader

 

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt. Häll över jästen och rör om tills allt har löst sig. Tillsätt salt, kardemumma och socker. Rör i hjortronsalt och sen mjöl lagom tills det släpper från kanten. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.

 

Ta upp degen och knåda ur alla luftbubblor. Dela degen i 8 delar och gör runda bollar av dem. Sätt på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa igen i ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på galler.

 

VANILJKRÄM INGREDIENSER

1 vaniljstång

2,5dl mjölk

4 äggulor

3/4dl strösocker

2,5msk maizena

25g rumstempererat smör

 

GÖR SÅ HÄR

Gör ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur kärnorna med en vass kniv. Lägg i kastrull med mjölk, släng i vaniljstången med. Koka upp.

 

Vispa äggulor, socker och maizena tills det blir poröst. Häll den heta mjölken över äggblandningen under omrörning, ta bort vaniljstången först. Häll tillbaka till kastrullen och värm försiktigt medan du rör runt. Så fort den börjar tjockna häller du över allt i en kall skål. Häll i smöret och låt skålen stå i vattenbad tills allt har svalnat, rör om då och då.

 

Vispa under tiden ca 2,5dl grädde och skiva jordgubbar. Skär ut lock på bullarna och ta ut lite av inkråmet. Fyll med vaniljkräm (jag använde inte hela satsen, spara resten till överblivna jordgubbar. Spritsa grädde och dekorera med jordgubbar. Lägg på locket och pudra på lite florsocker. Pst, är man lat kan man köpa färdig vaniljkräm och vispa upp.

 

 

 

Tycker du om semlor?
 


Gillade du denna artikel? Kika då på dessa
Gilla
Visa fler kategorier